FRISSÍTVE – Több ezer orosz, ukrán és moldovai szerzett jogtalanul román állampolgárságot


-A A+

FRISSÍTVE: Bűnügyi vizsgálatot folytat a legfőbb ügyészség annak kiderítésére, hogy az elmúlt két-három évben miként kaphatott kedvezményes módon román állampolgárságot több ezer oroszországi, ukrajnai és moldovai köztársaságbeli igénylő, ráadásul soron kívül és anélkül, hogy jogosultak lettek volna rá.

Az igazságügyi minisztérium vizsgálati csoportjának jelentése szerint – amit a vice.com tényfeltáró portál idéz – tömegesen adtak román állampolgárságot illegális módon, a hivatalos kérvényezés megkerülésével, anélkül, hogy a kérvények és az azokat alátámasztó dokumentumok hitelességét ellenőrizték volna.

A legfőbb ügyészség bűncselekmény fennállásának gyanújával (in rem) indított vizsgálatot csúszópénz adásának és elfogadásának, illetve a bizonyítékul szolgáló okiratok eltüntetésének vádjával, felhívva a figyelmet arra is, hogy az állampolgárság odaítélésének törvénytelen módja „kockázatot jelent a nemzetbiztonságra is”.

A vizsgálatot folytatókban és a nyomozókban legelőször az keltett gyanút, hogy szokatlanul megnőtt a román állampolgárságot igénylő orosz állampolgárok száma. Az idézett jelentés szerint például 2019 első hónapjaiban 3150 igénylést nyújtottak be az oroszok, míg 20175-ben még csak 950 volt ez a szám, de 2018-ban is, az egész évben összesen 3500 orosz folyamodott román állampolgárságért.

Emellett a leggyakoribb az igénylések száma az ukrajnai és moldovai lakcímmel rendelkezők részéről, illetve fehérorosz, grúziai, török és izraeli állampolgárok szeretnének nagy számban „románok lenni”. Feltételezhető, hogy az állampolgársággal járó európai uniós útlevélre van igazából szükségük, amivel szabadon, vízum nélkül utazhatnak azután Nyugat-Európába.

A Vice.com közlése szerint évente mintegy százezer külföldinek ítélik meg a román állampolgárságot, közülük mintegy 97 ezren kedvezményes honosítással kapnak román iratokat. Legtöbben Ukrajna és a Moldovai Köztársaság állampolgárai, de vannak közöttük orosz, fehérorosz, grúz, török és izraeli állampolgárok is. Az orosz igénylők ugyan átalában szüleikkel együtt Oroszországban születtek, egy olyan archív iratot is mellékelnek a kéréshez, amelyik látszólag azt tanúsítja, hogy az egyik nagyszülőjük vagy dédszülőjük olyan településről származik, amelyik 1940 előtt Romániához tartozott. A kétes hitelességű iratok elsősorban az ukrajnai Csernovic vagy Budzsák régióból származnak. Az ellenőrző testület megállapította, hogy az állampolgársági kérelmeket elbíráló 16 tagú jogászbizottság egyes tagjai – amikor ilyen iratokkal találkoztak – általában az érintett országok hatóságaihoz fordultak, és további iratokat kértek. A bizottság azóta leváltott vezetője, a korrupciós ügyek miatt már korábban is vizsgált Emilia Gina Tache azonban ilyen esetekben elvette az ügyeket a munkájukat lelkiismeretesen végző hivatalnokoktól, és olyanoknak osztotta ki, akik pótlólagos ellenőrzés nélkül jóváhagyták a kérelmeket.

A vizsgálatot és utóbb a nyomozást két moldovai köztársaságbeli állampolgár feljelentése nyomán indították el. Ők amiatt nyújtottak be panaszt, hogy állampolgársági kérvényeiket „elfektették” a bevándorlási hivatalban, és másokét részesítették előnyben. Az ellenőrzés során kiderült az eljárás: a bevándorlási hivatal honlapján, ahol online lehet időpontot foglalni, egy-egy név alatt többször is bejelentkeztek, mások meg alig-alig jutottak be ügyfélfogadási időben. A lefoglalt időpontokban pedig nem is a kérvényezők jelentek meg személyesen, hanem különböző közvetítők, ügyvédek és okmányirodák képviselői. Az ügyészek szerint egész bűnszervezet „szakosodott” az állampolgárság-bizniszre, és szinte „utaztak” azokra az orosz, ukrán, moldovai állampolgárokra, akik román állampolgárságot szerettek volna szerezni.

Emlékezetes, hogy a tavalyi európai parlamenti választásokkor derült ki, hogy egy Bukarest közeli ingatlan címére közel kétezer moldovai állampolgárt jelentettek be, akik a román állampolgárság megszerzése után a választói névjegyzékbe is bekerültek.








EZT OLVASTA MÁR?

X