Koronavírus: fontos tudnivalók a részleges kijárási tilalomról


-A A+

FRISSÍTÉS - Megjelent vasárnap a Hivatalos Közlönyben a részleges kijárási tilalmat is előíró katonai rendelet, amely egyértelműsíti, hogy ez az intézkedés – a belügyminiszter korábbi kijelentéseitől eltérően – hétfőn 22 órától, nem vasárnap 22 órától lép hatályba.

FRISSÍTVE - Hétfőn 22 órától részleges kijárási tilalom lép érvénybe Romániában a szükségállapot idejére. Összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat.

A belügyminiszter által szombat este ismertetett katonai rendelet előírásai szerint este 10 óra és reggel 6 óra között csak indokolt esetben hagyhatják el lakhelyüket az állampolgárok.

A jogszabály szerint csak akkor léphetnek ki az otthonukból, ha a munkahelyükre vagy munkát végezni mennek, alapszükségleti cikkeket kell beszerezniük (beleértve a háziállatok szükségleteit), munkájukhoz szükséges javakat kell beszerezniük, vagy halaszthatatlan orvosi ellátásra van szükségük.

Emellett engedélyezett a lakhely elhagyása gyerek ellátása/elkísérése, idős, beteg vagy fogyatékkal élő személyek ellátása céljából vagy családtag elhalálozása esetén. A lakhely körüli rövid séta, háziállatok sétáltatása szintén engedélyezett.

A katonai rendelet azt is előírja, hogy az állampolgároknak munkahelyi igazolvánnyal, a munkaadó által aláírt igazolással vagy saját felelősségre írt nyilatkozattal kell indokolniuk lakhelyük elhagyását. A saját felelősségre írt nyilatkozatban fel kell tüntetni a nevet, a születési adatokat, a lakcímet és a munkahely címét, a lakhelyelhagyás okát, a kitöltés dátumát és az aláírást. A munkahelyi igazolvány és a nyilatkozat formanyomtatványa innen letölthető.

A reggel 6 és este 10 közötti időszakra nem vonatkozik a kijárási tilalom. Az egyetlen szigorítás, hogy nappal nem gyülekezhet közterületen háromnál több ember, csak ha egyazon háztartásban élnek. A rendelet ugyanakkor az ajánlja az embereknek, hogy csak az éjszakai lakhelyelhagyási tilalom esetében kivételt jelentő célokból hagyják el az otthonaikat: vagyis akkor, ha szakmai tevékenységük, az alapvető árucikkek beszerzése, halaszthatatlan gyógykezelésük, haláleset, esetleg gyermekeik, fogyatékkal élő, vagy idős hozzátartozóik gondozása miatt elkerülhetetlen.

Raed Arafat belügyi államtitkár a katonai rendeletet ismertető sajtótájékoztatón erről kijelentette: „Bár a rendelet a nappali kijárás kapcsán csak ajánlásokat fogalmaz meg, tekintsék úgy, hogy ezek az ajánlások kötelező jellegűek”.

A koronavírus romániai terjedésével kapcsolatos legfrissebb információinkat itt találja.







EZT OLVASTA MÁR?

X