Koronavírus Romániában: mutatjuk a legfontosabb információkat (percről percre)


-A A+

Április 16-tól újabb 30 napra meghosszabbította a koronavírus terjedése miatt március 16-án bevezett szükségállapotot az államfő. A szükségállapot május 15-én lejár, addig az országban továbbra is kijárási korlátozások vannak érvényben. Romániában 16 247-re nőtt eddig a COVID-19 vírussal fertőzöttek száma, a halálos áldozatok száma elérte a 1053-at. Cikkünk folyamatosan frissül a koronavírussal kapcsolatos hazai fejleményekkel.

20:31

Az RMDSZ kérésére, a magyar kormány jóvoltából egymillió maszkból álló tajvani magánadomány érkezett Erdélybe, ebből 64 ezer egyszer használatos egészségügyi maszkot hoztak Háromszékre. Kórházak, öreg- és gyermekotthonok, valamint vizsgázó diákok részesülnek belőle. (K. Zs.)

20:29

Újabb hét koronavírusos beteg haláláról érkezett jelentés - közölte csütörtök este a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS). Ezzel 1053-ra emelkedett azoknak a személyeknek a száma, akiket COVID-19-cel diagnosztizáltak, és nem élték túl a betegséget. Legutóbb három nő és négy férfi halt meg, a legfiatalabb közülük 49, a legidősebb 90 éves volt. (Agerpres)

19:26

A 2019/2020-as tanévben a román nyelv, anyanyelv, idegen nyelv és digitális kompetenciák felmérése elmarad, ehelyett az oktatási minisztérium által kidolgozott módszertan alapján az iskolai átlagot vagy nyelvvizsgáról, informatikai képességvizsgáról szóló bizonyítványt fogadnak el.

17:48

Aktualizálta csütörtökön az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) a COVID-19-cel kapcsolatos esetdefiníciókat. Például fertőzésgyanúsnak minősül:

  • az az akut légúti megbetegedésben szenvedő páciens, akinél hirtelen fellép legalább egy a következő tünetek közül: köhögés, láz, nehézlégzés; 
  • bármilyen tüdőgyulladásos, bronchopneumoniás (+/- mellhártyagyulladás) személy;
  • az a súlyos akut légúti megbetegedésben (SARI) szenvedő, lázzal, köhögéssel vagy nehézlégzéssel küzdő páciens, akinek az állapota egyik napról a másikra kórházi kezelést igényel. 
16:23

A polgári esketéseket és a házassági nyilatkozatok átvételét április 7-én függesztették fel a bihari megyeszékhelyen, május 18-án, hétfőn 8 órától azonban ismét jelezhetik házasságkötési szándékukat a nagyváradi polgármesteri hivatal anyakönyvi hivatalánál. (F. N. L.)

15:59

Szeptember 1. előtt nem lesznek fesztiválok, koncertek, a múzeumok készülnek az újranyitásra, a színházak pedig talán szabadtéri előadásokban reménykedhetnek, derült ki Bogdan Gheorghiu kulturális miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján. (News.ro)

13:56

Az egészségügyi létesítményeknek az egészségügyi tárca koordinálása alatt kell maradniuk, és szükség van az egészségügyi törvény megújítására, mivel az már „meghaladott” – jelentette ki csütörtökön Nelu Tătaru egészségügyi miniszter annak kapcsán, hogy a Suceava megyei sürgősségi kórháznál végzett ellenőrzések több működésbeli hiányt is felfedtek. (Agerpres)

11:44

A kormány sürgősségi rendeletet készül elfogadni a szükségállapot megszűnése és a vészhelyzet életbe lépése közötti átmeneti időszak áthidalására, hogy még csütörtökön kihirdethesse a vészhelyzetet – jelentette be a csütörtöki kormányülés elején Ludovic Orban miniszterelnök.

10:54

A szükségállapot lejárta után újranyithatnak a fogászati rendelők, azonban a vészhelyzetre vonatkozó szabályozásoknak eleget téve sokkal szigorúbb feltételek mellett fogadhatják pácienseiket. Utánajártunk, hogyan vélekednek minderről a fogorvosok: elmondásuk szerint ellentmondásos, munkájukat megnehezítő körülmények várnak rájuk. Az arcpajzs takarja a láthatóságot, a minden páciens utáni védőruhacsere és fertőtlenítés megszaporítja a munkát, és elvesz a kezeléssel töltött időből. (Bereczki Szilvia)

08:33

A segélyszállítmányt a záróvizsgákra készülő nyolcadikos és tizenkettedikes diákoknak, valamint tanáraiknak bb erdélyi idősotthonok lakóinak, a Szent Ferenc Alapítvány munkatársainak és a gondozásukban lévő gyerekeknek, a Caritas Alapítvány és a Diakónia Alapítvány munkatársainak juttatják el, de kórházaknak, önkormányzatoknak és az egyházaknak is visznek belőle Erdély-szerte.

21:00

Újabb húsz koronavírus-fertőzött hunyt el Romániában, így 1036-ra emelkedett a járvánnyal kapcsolatba hozható halálesetek száma, közölte szerda este a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS). Tíz nő és tíz férfi halt meg, 27 és 90 év közöttiek voltak.

19:34

A román ortodox egyház vezetősége úgy döntött, elfogadja Dániel pátriárka javaslatát és a liturgia keretében történő közös áldoztatást egy bizonyos időre felfüggesztik a járvány miatt, közben pedig egyeztetnek más országok ortodox egyházaival. Vasile Bănescu, a román ortodox egyház szóvivője a döntést ismertetve az Agerpres hírügynökségnek szerdán elmondta, hogy Dániel pátriárka egyeztetett a zsinat tagjaival, és arra a következtetésre jutottak, hogy a liturgia keretében a hívek megáldoztatását rövid időre, átmenetileg felfüggesztik, amíg konzultálnak más országok ortodox egyházaival is. Nem részletezte, hogy pontosan mennyi időre szól a felfüggesztés. (MTI)

18:50

Egyetlen egészségügyi alkalmazott sem kapta meg eddig a koronavírus-fertőzötteket kezelőknek ígért veszélyességi pótlékot, ugyanis a kórházak nem küldték el a minisztériumba az erre jogosultak listáját, állítja Nelu Tătaru egészségügyi miniszter a Digi24.ro szerint. Az Europa FM-nek nyilatkozó tárcavezető úgy tudja, a kórházak vezetői dolgoznak a listákon, a 2500 lejes bónuszt pedig csak akkor utalhatják ki, amikor ezeket megkapták. (Digi24.ro)

15:58

A május 15-ét követő néhány napban, a szükségállapot és a vészhelyzet közti átmenti időszakban az embereknek a józan paraszti eszükre hallgatva kell viselkedniük, hogy „ne nullázzuk le azt a két hónapot, amit eddig elszigeteltségben végigszenvedtünk” – vélte Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere. (K. Zs.)

15:18

A koronavírus halálos áldozatai 89,3 százalékának legalább még egy másik betegsége is volt, ami csökkentette a túlélés esélyeit – derül ki az Országos Közegészségügyi Intézet keretében működő Fertőző Betegségeket Ellenőrző és Felügyelő Országos Központ jelentéséből. (Agerpres)












EZT OLVASTA MÁR?

X