Koronavírus Romániában: mutatjuk a legfontosabb információkat (percről percre)


-A A+

Április 16-tól újabb 30 napra meghosszabbította a koronavírus terjedése miatt március 16-án bevezett szükségállapotot az államfő. A szükségállapot május 15-én lejár, addig az országban továbbra is kijárási korlátozások vannak érvényben. Romániában 16 247-re nőtt eddig a COVID-19 vírussal fertőzöttek száma, a halálos áldozatok száma elérte a 1053-at. Cikkünk folyamatosan frissül a koronavírussal kapcsolatos hazai fejleményekkel.

09:38

Az országból kifelé tartóknak egy órát, a befelé igyekvőknek két órát kell várakozniuk szombat délelőtt a nagylaki országúti határátkelőhelyen.

09:16

Vasárnap indul Temesvárról az első két különvonat, amelyek az osztrák idősgondozásban dolgozó román vendégmunkásokat szállítják Bécsbe – közölte pénteken a román állami vasúttársaság (CFR). A következő vonatpár május 13-án veszi fel a temesvári Északi Pályaudvaron az ausztriai idősgondozásra jelentkező, az osztrák fél által beszervezett romániai munkavállalókat. Az osztrák ÖBB szövetségi vasúttársasággal közösen üzemeltetett hálókocsi-szerelvények mindegyikén, a koronavírus-járvány miatt szükséges óvintézkedések betartásával 350-350 férőhelyet alakítanak ki. (MTI)

22:25

Nagyváradon a cégek alkalmazottait is és az idősotthonok lakóit is tesztelik, és a városháza újranyitására készülnek – hangzott el péntek délután Ilie Bolojan váradi polgármester és dr. Gheorghe Carp, a Bihar megyei kórházak működésének koordinátorának közös videónyilatkozatában. Jelenleg a napi több százról 25-30-ra csökkent a külföldről hazatérők száma, ezért intézményes karanténban általában 250-300 ember van, nem több száz, így a három Real Time PCR berendezés lehetővé teszi, hogy másokat is teszteljenek, mondta Ilie Bolojan. Hozzátette: a Nagyváradon működő nagy cégek dolgozóinak tesztelését is elkezdték, és lehetőséget teremtenek arra is, hogy elvégeztethesse a koronavírus-tesztet az, akinek erre rendkívüli ok miatt van szüksége. (Fried Noémi Lujza)

22:24

A kolozsvári BT Aréna rendezvénycsarnokában 358 ágyat helyeztek el a tünetmentes vagy enyhe lefolyású koronavírussal diagnosztizált betegek számára. A rögtönzött egészségügyi intézményt abban az esetben használják, ha a kolozsvári kórházak már nem képesek megbirkózni a fertőzöttek ápolásával – írta Facebook-oldalán Emil Boc polgármester. 

21:14
Biharban 64,64 százalékos a gyógyulási arány

Pénteken reggel 272-en voltak intézményes karanténban a Bihar Megyei Közegészségügyi Igazgatóság adatai szerint. A nagyváradi Dr. Gavril Curteanu Városi Kórházban pénteken reggel 136 embert (tegnap 125-öt), a kórház külső részlegének minősített püspökfürdői Ceres hotelben pedig 87-et (tegnap még 159-et) tartanak orvosi felügyelet alatt. Péntek reggel 66 újabb gyógyult esetről számoltak be, eddig összesen 309 embert nyilvánítottak gyógyultnak, közülük 231-en a Ceres hotelben voltak. A gyógyulási arány 64,64 százalékos Bihar megyében a közegészségügyiek adatai szerint.

Az egészségügyi minisztérium Facebook-oldalán újabb Bihar megyei halálesetről beszámoltak be: közlésük szerint a 73 éves nő április 10-én került a váradi kórházba, 11-én az intenzív osztályra vitték (aznap lett pozitív teszteredménye is), ahol lélegeztetőgépre került. Több más betegségben is szenvedett, május 6-án hunyt el.

A rendőrök csütörtök reggeltől péntek reggel 8 óráig 231 személyt ellenőriztek, 15 konvojt kísértek el Bihar megye határáig, további négyet az intézményes karanténokig a helyi rendőrökkel és a csendőrökkel együttműködve. Utóbbiak is részt vettek az ellenőrzésekben és kilenc konvoj kísérésében a megyehatárig, valamint az intézményes karanténokig. Ők őrzik a megyénkben még működő három intézményes karantént, valamint a vesztegzár alá helyezett révi roma közösséget is. A bírságok számát és összegét nem közölték. A Körösvidéki Készenléti Felügyelőség munkatársai tizenegy alkalommal kísértek konvojt a megyehatárig, illetve karanténba, továbbá a borsi határátkelőnél kialakított szűrőpontnál is dolgoznak. Szükség esetén ők szállítják kórházba a fertőzésgyanús, esetleg fertőzött pácienseket. (F. N. L.)

20:48

Raed Arafat szerint a koronavírus-járvány miatt elrendelt szükségállapot lejártával a kórházak több beteg fogadására lesznek képesek, de megtörténhet, hogy kevesebb pácienst tudnak ellátni, mint a járvány előtt, hiszen a fizikai távolságtartásra vonatkozó előírások a kórházon belül is érvényesek lesznek. (Agerpres)

20:46

Gyászolhatunk élőt, élettelent. Gyászolhatunk egy eltűnt életformát, elveszett éveket, elszakított hazát, lerombolt szülőházat, elpusztult állatot. S még sorolhatnánk: tönkrement kapcsolatot, kiapadt folyót, kidőlt fát, eltékozolt bizalmat, eljátszott tisztességet – a gyász tárgya akármi, akárki lehet. Szeretetünk, ragaszkodásunk tárgya elvesztésének feldolgozása életünk egyik legnehezebb feladata, a koronavírus-járvány idején pedig, ha lehet, még embert próbálóbb. A halál, a gyász, a veszteségeink elsiratása sajnos még mindig tabutémának számít, ám a jelenlegi helyzetben fontos beszélni egyes vonatkozásairól, hiszen a pandémia ezeket is alapjaiban változtatta meg. Szakértőt kérdeztünk. (Vig Emese)

20:44

Újabb 25 koronavírussal diagnosztizált személy haláláról érkezett jelentés – közölte péntek este a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS). Ezzel 923-ra emelkedett azoknak a COVID-19-ben szenvedő pácienseknek a száma, akik nem élték túl a betegséget. Legutóbb 12 nő és 13 férfi elhalálozását közölték. A legfiatalabb 32, a legidősebb 84 éves volt. (Agerpres)

19:31

A befogadóképesség több félszeresével több utast ültettek fel arra az autóbuszra, amely csütörtökön a nagylaki határátkelőhelyről szállította haza az Ausztriából hazatérő vendégmunkásokat. A hatóságok hárítják a felelősséget, amiért a koronavírus-járvány miatt előírt alapvető óvintézkedéseket nem tartották be a járművön.

18:04

Az államfő szerint téves a gazdaság újraindításáról beszélni, mert Romániában a gazdaság soha nem állt le, csak bizonyos ágazatokban történt leállás. Kijelentette: mindenre megtalálják a megoldást. „Vannak programjaink, vannak megoldásaink a hiány finanszírozására, a gazdaság fellendítésére, és ha úgy végezzük a munkánkat, ahogy kell, és ahogy elterveztük, akkor jó esélyeink vannak, hogy a román gazdaság helyreáll, és meglehetősen gyorsan kilábalunk a jelenlegi krízisből” – jelentette ki Klaus Iohannis. (Agerpres)

17:53

A május 15. után még négy hónapig tartó tájékoztató kampány minden médiacsatornán, televízión, rádión, online felületeken, utcai plakátok révén zajlik majd. (Agerpres)

16:42

A helyi önkormányzatok 50 százalékkal csökkenthetik az idei adókat az ingatlanokra, amennyiben a tulajdonosok dokumentumokkal bizonyítják, hogy ők is csökkentették a bérleti díjat a bérlőik számára. A kormány ezzel az intézkedéssel kompenzálni próbálja a kereskedelmi központok tulajdonosainak veszteségeit. (Agerpres)

16:25

A kormány csütörtöki ülésén elfogadott egy jogszabályt, amely alapján a kórházak a szükségállapot alatt nyújtott, a koronavírusos betegek kezelésére fordított szolgáltatások teljes összegének megtérítését kérhetik az államtól. (Agerpres)

16:07

A kormány jóváhagyta a biztosítópénztárnak a 252-es kormányhatározatot módosító javaslatát, amely értelmében a CNAS a vészhelyzet idejére meghosszabbítja a szükségállapotban hozott intézkedések érvényességét. A CNAS elnöke szerint mind a háziorvosok, mind a szakorvosok kibocsáthatnak online vényeket. (Agerpres)

13:23

​Az elmúlt 24 órában 312 új koronavírusos esetet jegyeztek Romániában, a nyilvántartott fertőzöttek száma 14 811-re emelkedett – közölte pénteken a Stratégiai Kommunikációs csoport (GCS). A halálos áldozatok száma 898, a gyógyultaké 6 423. Jelenleg 232 beteget ápolnak intenzív osztályon. Ezidáig 237 280 tesztet végeztek az országban.












EZT OLVASTA MÁR?

X