Koronavírus Romániában: mutatjuk a legfontosabb információkat (percről percre)


-A A+

Április 16-tól újabb 30 napra meghosszabbította a koronavírus terjedése miatt március 16-án bevezett szükségállapotot az államfő. A szükségállapot május 15-én lejár, addig az országban továbbra is kijárási korlátozások vannak érvényben. Romániában 16 247-re nőtt eddig a COVID-19 vírussal fertőzöttek száma, a halálos áldozatok száma elérte a 1053-at. Cikkünk folyamatosan frissül a koronavírussal kapcsolatos hazai fejleményekkel.

18:11

A hatóságok minden intézkedést meghoznak annak érdekében, hogy „a lehető legnagyobb mértékben”csökkentsék a COVID-19 fertőzés kockázatát azon tanulók körében, akik idén teszik le az országos képességfelmérő vizsgát és az érettségit – mondta csütörtökön Ludovic Orban miniszterelnök. A kormányfő azt is kilátásba helyezte, hogy üvegfallal védjék a tanulókat.

17:48

Egy-egy Galac, Maros, Teleorman, Călărași és Arad megyei személy hunyt el május 2. és 7. között, mindannyiuk koronavírussal fertőzöttek voltak, de emellett krónikus betegségekben is szenvedtek. Az áldozatok életkora 69 és 85 év között váltakozott.

17:26

Az alkotmánybíróság szerdai döntésével nem szűnik meg a szükségállapot alatt bevezetett szabályok megsértése miatti bírságolás, csak a pénzbüntetés mértéke lesz az eredeti, azok megemelése előtti –hangsúlyozta Ludovic Orban kormányfő csütörtökön. (Agerpres)

17:05

Tanári túlkapás a virtuális tanórák videós számonkérése – értettek egyet a Maszol által megkeresett szakemberek, akikhez azt követően fordultunk, hogy több szülő és diák jelezte lapunknak azzal kapcsolatos aggodalmait, hogy például torna- vagy zenetanárok otthon készített videót kérnek a tanulótól az elvégzett feladat bizonyítékaként. Ez a fajta számonkérés azonban gyermekvédelmi és adatvédelmi szempontból is aggályos, a portálunk által megszólaltatott szakemberek túlkapásnak tartják, és azt tanácsolják a gyerekeknek: ne tegyenek eleget az ilyen felkéréseknek. (Kovács Zsolt)

17:02

Ideiglenes zöldségpiacot alakítanak ki, testhőmérséklet ellenőrző távhőmérőkkel és ózongenerátorokkal szerelik fel az iskolákat Csíkszeredában – döntött csütörtöki ülésén a városi katasztrófavédelmi bizottság. A Csíkszeredai Hargita Megyei Sürgősségi Kórház fertőző betegségeket kezelő osztályán koronavírus miatt kezelt két csíki illetőségű személy közül az egyik meggyógyult és hazamehetett. Intézményes karanténban 54-en, otthoni elkülönítésben 28-an tartózkodnak – ismertette a legfontosabb csíkszeredai adatokat Ráduly Róbert. (Farkas Endre)

16:05

Javaslatot küldött a romániai múzeumi hálózat a kulturális minisztériumnak arra, hogy a szükségállapot után milyen feltételekkel szervezzék meg a kiállítások látogatását. Mint írják, a minisztérium eddig nem egyeztetett a szakmával., bár Bogdan Gheorghiu kulturális miniszter korábban azt mondta, a múzeumok az elsők között nyithatnának ki. Az európai gyakorlattal összhangban a múzeumokat fokozatosan kellene újranyitni. A látogatók meghatározott útvonalon haladhatnának a kiállításokban, és csak korlátozott számban léphetnének be. A fertőzésveszélynek leginkább kitett személyeket, például az időseket, külön idősávban engednék be. (News.ro)

15:20

Nem utazhatnak szabadon a román állampolgárok a települések határán kívül a szükségállapot lejárta, azaz május 15. után, mondta Ludovic Orban kormányfő a stiripesurse.ro oldal szerint, nem sokkal azután, hogy belügyminisztere, Marcel Vela Facebookon azt állította, hogy korlátozások nélkül lehet majd közlekedni az országban.

15:18

A Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS) csütörtökön közölt adatai szerint eggyel növekedve, 22 a Hargita megyében koronavírussal igazolt esetek száma. Ezzel ellentétben a prefektusi hivatal arról számolt be, hogy a megyében változatlanul 21 igazolt fertőzés van.

15:18

A koronavírus-járványnak tulajdonított öt újabb halálesetet jelentett be a kormány Stratégiai Kommunikációs Csoportja csütörtök délután az országos közegészségügyi hatóságra hivatkozva.

15:16

​Az elmúlt 24 órában 392 új koronavírusos esetet jegyeztek Romániában (szerdán 270-et), a nyilvántartott fertőzöttek száma 14 499-re emelkedett – közölte csütörtökön a Stratégiai Kommunikációs csoport (GCS). A halálos áldozatok száma 876, a gyógyultaké 6 144. Jelenleg 234 beteget ápolnak intenzív osztályon. Ezidáig 226 613 tesztet végeztek az országban. 

12:53

A szükségállapot szabályainak megsértéséért kiszabható büntetések alkotmányellenessé nyilvánítását kommentálva Raed Arafat kifejtette, a döntést nem kívánja értékelni, viszont nagy problémának látja, a szabályszegők elbátortalanítására bevethető eszközök hiányát. A belügyminisztérium katasztrófavédelmi főosztályának (DSU) vezetője szerint mindent elveszíthetünk, amit az utóbbi két hónapban együtt elértünk, csak azért, mert nem tartjuk be a szabályokat, illetve elhamarkodottan enyhítünk a korlátozásokon a lakosság egy részének és a gazdaság szereplőinek kérésére. 

11:10

Újabb 12 koronavírus-fertőzött halálát jelentette csütörtökön a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS), ezzel 876-ra emelkedett a járvány romániai áldozatainak száma. Meghalt egy bolgár kamionsofőr is, aki átutazóban volt Arad megyében. A 62 éves bolgár férfi április 25-én lett rosszul, az Arad Megyei Sürgősségi Kórházba utalták be, ahol később meghalt. A jelentés szerint nem volt krónikus betegsége.

21:24

Az online oktatással kapcsolatosan megfogalmazta kéréseit, ajánlásait a kovásznai központú Tündérvár Székely Nagycsaládosok Egyesülete. Az állásfoglalásban arra kérik a döntéshozókat, legyenek tekintettel a koronavírus-járvány időszakban a többgyerekes családok különleges terheire és gondjaira.

A nagycsaládosok általános tapasztalata, hogy több szempontból is nehéz feladat, ha három vagy több gyereknek egyszerre kell otthon biztosítani az online oktatás feltételeit. Ezzel kapcsolatban az egyesület Facebook-oldalán megjelent állásfoglalásban kifejtették: a család eddigi informatikai eszközszükséglete már nem elegendő, illetve az internetkapcsolat minősége is elégtelennek bizonyulhat, ha egyszerre három gyerek vesz részt valamilyen konferencia típusú beszélgetésen, emellett esetleg még a szülők is otthonról dolgoznak.

21:22

Újabb hat halálesetet jelentett szerda este a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS), így 864-re nőtt az elhunyt koronavírus-fertőzöttek száma az országban. Elhunyt egy 52 éves férfi Vrancea megyéből, egy 60 éves férfi Neamț megyéből, egy 86 éves férfi Galac megyéből, egy 83 éves nő Vaslui megyéből, egy 83 éves férfi Beszterce-Naszód megyéből és egy 82 éves nő, szintén Galac megyéből. 

21:21

A nagy újraindítást tervezik a kormányok Európa-szerte, és ehhez szorosan hozzátartozik legtöbb országban, így nálunk is a maszkviselés kötelezettsége: Romániában május 15-e után lesz kötelező a maszkviselés a zárt nyilvános tereken. Annak ellenére, hogy a pandémia első heteiben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a legtöbb járványügyi szakember nem javallotta, hogy mindenki maszkot viseljen, mára már mégis konszenzusra jutottak abban, hogy ha az egész társadalom kollektíven hordja a védőfelszerelést, az segíthet a vírus terjedésének lassításában. Összefoglaltuk a maszk hordása mellett szóló érveket, a legfrissebb tudományos álláspontokat, körbenéztünk a nagyvilágban is, hogy hogyan viszonyulnak viseléséhez, DIY ötleteket is adunk, és videót is mutatunk a helyes maszkviselésről.












EZT OLVASTA MÁR?

X