Koronavírus Romániában: mutatjuk a legfontosabb információkat (percről percre)


-A A+

Április 16-tól újabb 30 napra meghosszabbította a koronavírus terjedése miatt március 16-án bevezett szükségállapotot az államfő. A szükségállapot május 15-én lejár, addig az országban továbbra is kijárási korlátozások vannak érvényben. Romániában 16 247-re nőtt eddig a COVID-19 vírussal fertőzöttek száma, a halálos áldozatok száma elérte a 1053-at. Cikkünk folyamatosan frissül a koronavírussal kapcsolatos hazai fejleményekkel.

11:00

Ötvenketten vannak jelenleg karanténban az országban, 11 235 személyt pedig otthonukban különítettek el. Ez idáig 17 koronavírusos megbetegedést igazoltak az országban. A fertőzöttek közül ötöt már gyógyultnak nyilvánítottak és kiengedtek a kórházból. A többieknek jó az állapotuk jelenleg, azokat, akik valamilyen krónikus betegségben is szenvednek, szigorú megfigyelés alatt tartják. (Agerpres)

10:07
Csökkentett nézőszám a jégcsarnokban, zárt kapu a focimeccsen

A koronavírusos-járvány miatt foganatosított intézkedések a sporteseményekre is érvényesek.

Ez különösen fájdalmas a jégkorong Erste Liga elődöntőjébe jutott két székelyföldi csapat, a Csíkszeredai Sportklub és Gyergyói HK számára. A párharc első két mérkőzését a csíkszeredai Vákár Lajos Műjégpályán játszották le vasárnap és hétfőn. Míg az első találkozót zárt kapuk előtt rendezték meg, addig hétfőn a helyi hatóságoknak és a rendező csíkszeredai klubnak sikerült kilobbiznia, hogy 900 - bérletes - nézőt beengedhessenek a jégcsarnokba. A Sportklub arra kérte szurkolóit, hogy „ne álljanak, üljenek egymás mellett, hagyjanak egy egy ülésnyi szabad helyet egymás mellett”. Az első két összecsapást a csíkszeredaiak nyerték, a párharc csütörtökön és pénteken Gyergyóban folytatódik.

Nem voltak ilyen szerencsések a labdarúgás kedvelői, ugyanis a Liga 1 mérkőzéseit a hónap végéig zárt kapuk előtt kell megrendezni. Így volt ez a Chindia Târgoviște-Sepsi OSK és Medgyesi Gaz Metan-Kolozsvári CFR mérkőzés esetében is. A vasutasok vasárnap hazai pályán legnagyobb riválisukat, a fővárosi FCSB-t fogadják, nézőt erre az összecsapásra sem engednek be. 

09:43
Otthonról dolgozhatunk?

Körlevélben szólítja fel a belügyminisztérium az állami és magánintézményeket, mérlegeljék annak lehetőségét, hogy alkalmazottaik otthonról dolgozhassanak - nyilatkozta hétfő este Marcel Vela belügyminiszter.

"Körleveleket küldünk valamennyi állami és magán űintézménynek, felkérve ezeket, vizsgálják meg annak lehetőségét, hogy az alkalmazásukban álló személyek egy része otthonról dolgozzon" - fogalmazott a miniszter az országos vészhelyzeti bizottság ülését követően. 

09:40
Ezt lehet tudni a hétfőn diagnosztizált személyekről

Állítása szerint nem utazott a koronavírus által érintett térségekben az a bukaresti férfi, akinél hétfőn kimutatták a COVID-19 vírust. A férfit március 5-én utalták be a fővárosi Dimitrie Gerota sürgősségi kórházba a koronavírusétól teljesen eltérő tünetekkel. Néhány nappal később a tüdőt érintő tünetek jelentek meg nála, ezért letesztelték koronavírusra, és az eredmény pozitív lett. A 60 éves férfi a belügyminisztérium tartalékállományba helyezett tisztje, jelenleg stabil az állapota – tájékoztatott a Stratégiai Kommunikációs Csoport.

Tekintettel arra, hogy a férfi kórházban volt, járványtani vizsgálatot rendeltek el az intézményen belüli kontaktok felkutatása érdekében. Emellett korlátozzák a kórházba való belépést, majd a járványtani vizsgálat eredménye alapján tesztelik mindazokat, akik az intézményen belül kapcsolatba léptek a 60 éves férfivel. Azokat, akik a kórházon kívül érintkeztek vele az elmúlt napokban, házi karanténba helyezik és orvosi megfigyelés alatt tartják. A férfit átszállították a bukaresti Matei Balş járványtani intézetbe.

A szintén hétfőn diagnosztizált 73 éves, Buzău megyei nő az olaszországi Riminiből tért haza március 2-án. (Agerpres)

09:23

Hétfő estig 17 személynél mutatták ki a koronavírus-fertőzést. Legutóbb egy 73 éves, Buzău megyei nőt és egy 60 éves, bukaresti férfit diagnosztizáltak. 

22:38

A közélelmezési egységeknek fertőtleníteniük kell a bevásárlókocsikat, és intézkedéseket kell hozniuk a túlzsúfoltság elkerülése érdekében – jelentette be Marcel Vela belügyminiszter.

Az intézkedés értelmében a hiper- és szupermarketeknek, a lakónegyedi boltoknak és más közélelmezési egységeknek gyakran kell fertőtleníteniük a bevásárlókocsikat és -kosarakat, kilincseket, korlátokat, lifteket, mosdókat, ugyanakkor intézkedéseket kell hozniuk a túlzsúfoltság, a torlódások elkerülése érdekében, főleg a kasszák környékén. „Az intézkedést a határozat elfogadásától számított 48 órán belül gyakorlatba kell ültetni” – mondta Vela.  

22:34
Folytatódik a beiratkozás

Az előkészítő osztályba való beiratkozás folytatódik, erre online is van lehetőség, közölte a tanügyminiszter, és ha szükséges lesz, meghosszabbítják az iratkozási határidőt.

Anisie ugyanakkor azt mondta: arról, hogy miként pótolják majd be az elmaradt órákat, a fejlemények függvényében döntenek majd.

21:13
A felsőoktatási intézményekre nem vonatkozik az intézkedés

A felsőoktatási intézményekben nem függesztik fel a tanítást, ezt az egyetemi autonómia miatt nem tehetik meg. Minden egyetem vezetősége maga dönthet az intézmény bezárásáról, amiről azonban tájékoztatni kell a tanügyminisztériumot. 

21:08
Orban: gondoltunk a szülőkre is

Ludovic Orban elmondta, azért csak szerdától lép hatályba az oktatás felfüggesztése az iskolákban, óvodákban és bölcsődékben, mert időt akartak hagyni a szülőknek arra, hogy valamilyen megoldást találjanak a gyermekeik felügyeletére.

21:03
Szappant és fertőtlenítőt minden intézménybe

Minden köz- és magánintézménynek kötelessége illemhelyeit törülközőkkel, szappannal és fertőtlenítővel felszerelni. Ugyanakkor minden állami és magán személyfuvarozó (szállító) cégnek kötelező módon fertőtlenítenie kell használt járműveit, magyarázta az ügyvivő belügyminiszter.

21:01
Nem zárják le az országhatárokat

Ludovic Orban kormányfő elmondta, nincs jogalapjuk a román hatóságoknak megakadályozni az uniós állampolgárok belépését Románia területére. Lucian Bode szállításügyi miniszter ehhez hozzáfűzte: az országhatárokat nem zárják le.

20:50
Tanügyminiszter: a bölcsődéket és óvodákat is bezárják

Monica Anisie ügyvivő oktatási miniszter pontosított: valamennyi közoktatási intézményt bezárnak március 22-ig, függetlenül attól, hogy állami vagy magániskoláról van szó. Szünetel az oktatás a bölcsődékben és az óvodákban is.

20:40
Felfüggesztik az orvostanhallgatók kórházi gyakorlatát

A belügyminiszter közölte azt is, hogy felfüggesztik az orvostanhallgatók kórházi gyakorlatát. Március 31-ig felfüggesztik a külföldi tanulmányutakat is.

20:29

Marcel Vela belügyminiszter bejelentette, hogy március 10-től március 31-ig szünetel a közúti személyszállítás Olaszország és Románia között. Vagyis a két ország közötti romániai buszjáratok nem közlekednek. A vasúti társaságok kötelesek arról tájékoztatni az Olaszországban élő romániaiakat, hogy Románia területére érve intézményes vagy házi karanténba kerülnek.

20:19
A kényszervakáció március 22-e utánra is elhúzódhat

Az ügyvivő kormányfő közölte: az oktatás felfüggesztését március 22-e után meghosszabbíthatják, a koronavírussal kapcsolatos fejlemények függvényében.












EZT OLVASTA MÁR?

X