Koronavírus Romániában: mutatjuk a legfontosabb információkat (percről percre)


-A A+

Április 16-tól újabb 30 napra meghosszabbította a koronavírus terjedése miatt március 16-án bevezett szükségállapotot az államfő. A szükségállapot május 15-én lejár, addig az országban továbbra is kijárási korlátozások vannak érvényben. Romániában 16 247-re nőtt eddig a COVID-19 vírussal fertőzöttek száma, a halálos áldozatok száma elérte a 1053-at. Cikkünk folyamatosan frissül a koronavírussal kapcsolatos hazai fejleményekkel.

22:24

A közös intézkedések bevezetése révén az Európai Unió országainak sikerülni fog hatékonyan kezelni az új koronavírus okozta krízist, és megakadályozni a vírus terjedését – olvasható Klaus Johannis államfő angol nyelvű Twitter-bejegyzésében. Johannis a COVID-19 vírussal kapcsolatos intézkedésekről szóló videokonferencián vett részt. Az államfő leszögezte: az Európai Unió állampolgárainak biztonsága jelenti a prioritást a tanácskozáson résztvevő állam- és kormányfők számára. (Agerpres)

22:13
Egy újabb bukaresti nő is fertőzött

Még egy koronavírusos megbetegedést igazoltak kedden, egy 47 éves, bukaresti személy a fertőzött. Ez a 29. eset az országban. (Agerpres)

20:48

Újabb három koronavírusos fertőzést igazoltak Romániában, s ezzel 28-ra nőtt a fertőzöttek száma. A Stratégiai Kommunikációs Csoport közlése szerint az egyik új fertőzött egy 57 éves férfi, aki hétfőn tért haza Olaszországból, és Aradon van karanténban. (Agerpres)

20:08

Kétszázötven intenzív terápiás betegágyat bocsát szükség esetén a román egészségügyi hatóságok rendelkezésére a magán egészségügyi szolgáltatókat tömörítő szervezet, a PALMED. A szervezet elnöke, Cristian Hotoboc a Facebookon közölte, hogy az egészségügyi minisztérium hétfőn megfogalmazott felhívására válaszolva, a COVID-19 vírus miatt kialakult helyzetre való tekintettel az ország 11 településén biztosít szükség esetén intenzív terápiás betegágyakat. (Agerpres)

19:48

A román hatóságok kedden bejelentették: elektronikus karkötőket akarnak bevezetni azok számára, akiket otthoni elkülönítőbe küldtek, miután járványügyi szempontból veszélyesnek számító – a koronavírus által érintett – térségekből érkeztek az országba. „Így látni fogjuk, hogy otthon ülnek-e, vagy a plázákban lófrálnak" – mutatott rá Nelu Tătaru belügyi államtitkár. A bukaresti első kerületben kísérleti jelleggel bevezetett készülékek a viselő testhőmérsékletét is mérik, így a járványügyi hatóságok azonnal észlelik, ha viselője belázasodik. (MTI)

18:51

A Bihar megyei Közegészségügyi Igazgatóság és a prefektúra mai közlése szerint a megyében még senkinél nem mutatták ki a COVID-19 vírust. A március 8-án karanténba került 16 személy tesztje negatívnak bizonyult: ők egy autóbusszal Olaszországból érkeztek Romániába, mint kiderült, a Moldovai Köztársaság állampolgárai. Bár a tesztek egyelőre negatívnak bizonyultak, a karanténból kilenc embert – és további három, az úgynevezett „vörös zónából” érkező személyt – a járványosztályra szállítottak. Csökkent az önkéntes karanténban lévők száma, ők most 265-en vannak Bihar megyében: 144-en, akik bejelentették, hogy a vírus által érintett térségből jöttek, 121-en a hozzátartozóik. (F. N. L.)

18:05

Raed Arafat belügyi államtitkár, a katasztrófavédelmi bizottság vezetője nem tartja kizártnak, hogy a koronavírus romániai elterjedése esetén az enyhe lefolyású eseteket otthon fogják kezelni. Arafat szerint Olaszországban már az esetek ötven százalékát otthon kezelik, ugyanis a betegeknek csak 10 százaléka kerül súlyos állapotba, amely intenzív terápiás ápolást igényel, és 20-30 százaléknak van szüksége normál kórházi kezelésre. (Agerpres)

17:01

A koronavírus-veszély miatt elhalasztották a május 23-ra és 24-re kiírt idei Békéscsaba–Arad–Békéscsaba Szupermaratont, Kerékpár- és Görkorcsolyatúrát – adták hírül a szervezők az esemény Facebook-oldalán.

16:27

Egyetlen nap alatt 8 személynél mutatták ki a COVID-19 vírust, mindannyian bukarestiek – jelentette kedd délután a Stratégiai Kommunikációs Csoport. Ezzel 25-re nőtt az országban a koronavírus-fertőzöttek száma. 

16:03

A Szociáldemokrata Párt (PSD) törvényhozói csütörtökön sürgősségi eljárással meg fogják szavazni azt a törvénytervezetet, amely értelmében a munkavállaló szülő szabadságot vehet ki, hogy otthon maradhasson gyerekével, ha az iskolában kényszerszünet van – jelentette be kedden Marcel Ciolacu, a PSD ügyvivő elnöke Facebook-bejegyzésében. (Agerpres)

15:39

Egyre több rendezvény, előadás, konferencia elmaradásáról vagy elhalasztásáról döntenek Erdélyben az új koronavírus terjedésének megelőzésére vonatkozó közegészségügyi előírások fényében, még olyan esetekben is, ahol a résztvevők száma nem éri el az ezer főt, amelyre az országos tiltás vonatkozik. Többek között a Csíki Játékszín, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház és a Kolozsvári Magyar Opera márciusi előadásai is elmaradnak.

Aki jegyet váltott valamilyen márciusi nyilvános eseményre, vagy bérlete van valamelyik kulturális intézménybe, mindenképp tájékozódjon arról, hogy nem fújták-e le a rendezvényt, amelyre készült, és ha igen, akkor meddig lehet visszaigényelni a jegyek árát.

15:26

Feladata, hogy kapcsolatot létesítsen a közegészségügyi igazgatóságok és az egészségügyi minisztériumhoz tartozó betegellátók között annak érdekében, hogy azonnal felismerjék a koronavírussal kapcsolatos eseteket és az előírásoknak megfelelően intézkedjenek. 

A központ fogja összesíteni a legfrissebb információkat és megállapítani a szükséges intézkedéseket egy esetleges járvány minden stádiumában.

14:38

Megelőző intézkedésként március 22-éig nem lesz tanítás a Babeș–Bolyai Tudományegyetemen. Minden oktatási tevékenységet felfüggesztenek, és a rendezvények megszervezését is betiltják.

Az oktatás online zajlik, azok az órák pedig, amelyeket ilyen módon nem tudnak lebonyolítani, pótolva lesznek. 

13:50

Könnyen fertőzötté válhat például a mobiltelefon, amelyet gyakran kell fertőtleníteni, nem mindegy viszont, hogy ehhez milyen szert használunk. A mobiltelefonok gyártó vállalatai arra figyelmeztetnek, hogy a telefon tisztításához semmiképpen ne használjunk alkohol alapú fertőtlenítőt, kézfertőtlenítőt vagy fertőtlenítő szerrel átitatott kendőket. Ezek az anyagok károsíthatják az ujjlenyomatolvasókat, megtámadják a képernyőt borító védőréteget.

Mivel az utóbbi években gyártott okostelefonok többnyire vízállóak, ezért a legajánlatosabb langyos vízzel és szappannal lemosni a képernyőt, majd mikrószálas törlőkendővel, papírtörlővel finoman szárazra törölni. A módszer használata előtt természetesen ajánlatos pontosan megnézni, vízálló-e a mobiltelefonunk.

13:40

A kínai és olasz helyzetekből tanulva a román hatóságok megpróbálják elkerülni az ott tapasztalt hibákat – vélekedett a Maszolnak Dr. Vass Levente a koronavírus miatt hozott izolációs intézkedéskről. A képviselő szerint az iskolák bezárása nagyon észszerű döntés volt ebben a helyzetben, és hangsúlyozta azt is, a kényszervakáció nem plázázást jelent, hanem minél több otthon töltött időt. Figyelmeztetett: az idősekre is gondolni kell ebben a periódusban, hiszen a nyugdíjasok képezik a legveszélyeztetettebb korosztályt. Még több gyakorlati tudnivalót itt olvashat












EZT OLVASTA MÁR?

X