Koronavírus Romániában: mutatjuk a legfontosabb információkat (percről percre)


-A A+

Április 16-tól újabb 30 napra meghosszabbította a koronavírus terjedése miatt március 16-án bevezett szükségállapotot az államfő. A szükségállapot május 15-én lejár, addig az országban továbbra is kijárási korlátozások vannak érvényben. Romániában 16 247-re nőtt eddig a COVID-19 vírussal fertőzöttek száma, a halálos áldozatok száma elérte a 1053-at. Cikkünk folyamatosan frissül a koronavírussal kapcsolatos hazai fejleményekkel.

13:53
Több mint 16 ezer igazolt fertőzött van, de tovább csökken az aktív esetek száma

​Az elmúlt 24 órában 224 új koronavírusos esetet jegyeztek Romániában, a nyilvántartott fertőzöttek száma 16002-re emelkedett – közölte szerdán a Stratégiai Kommunikációs csoport (GCS). A halálos áldozatok száma 1016, a gyógyultaké 7961. Jelenleg 228 beteget ápolnak intenzív osztályon. Eddig 277 804 tesztet végeztek az országban. 

 

13:43

Első házként elfogadta a szenátus azt a törvénytervezetet, amelynek értelmében azoknak a román állampolgároknak, akik nem tudják elhagyni egy másik ország területét a járvány alatt bevezetett korlátozások miatt, és nincsenek megélhetési lehetőségeik, a külügyminisztérium fedezi az ideiglenes lakhatási, élelmezési, illetve gyógyszerköltségeit, sőt ruházkodásukat is. (Agerpres)

13:26

Az oktatási és az egészségügyi minisztérium közös rendeletben szabályozza a vizsgafelkészítők megszervezésére vonatkozó, a koronavírussal való megfertőződés elkerülése érdekében hozott biztonsági előírásokat. Mint ismert, az idei tanévben Romániában nem nyitnak újra az iskolák, mindössze a végzős diákokat (8., 12. osztály) engedik be a tanintézményekbe június 2-a és 12-e között a vizsgákra való felkészülés céljából, valamint a képességvizsgát és az érettségit is megszervezik.

13:07

Az alkotmánybíróság nem találta törvénybe üközőnek a szükségállapotot felváltó vészhelyzetet, így a taláros testület szerdai ítélete értelmében május 15-től életbe léphet a koronavírus-járvány elleni védekezés enyhébb formája. (stiripesurse.ro)

12:07
Biharban 369 gyógyult eset van

Szerda reggel 335-an voltak intézményes karanténban a Bihar megyei Közegészségügyi Igazgatóság adatai szerint. A nagyváradi Dr. Gavril Curteanu Városi Kórházban ma reggel 130 embert (kedden 127-et), a kórház külső részlegének minősített püspökfürdői Ceres hotelben pedig 33-at (tegnap 35-öt) tartanak orvosi felügyelet alatt. Két újabb gyógyult esetről is beszámoltak: ezidáig összesen 369 embert nyilvánítottak gyógyultnak Bihar megyében, közülük 275-en a Ceres hotelben voltak. A gyógyulási arány 75,46 százalékos Bihar megyében.

A rendőrök kedd reggeltől szerda reggel 8 óráig 500 személyt ellenőriztek, 14 konvojt kísértek el Bihar megye határáig, további 8-at az intézményes karanténokig a helyi rendőrökkel és a csendőrökkel együttműködve. Utóbbiak is részt vettek az ellenőrzésekben és hét konvoj kísérésében és ők őrzik a megyében még működő két intézményes karantént, valamint a vesztegzár alá helyezett révi roma közösséget is. Az előírások megszegéséért 19 esetben bírságoltak 3 190 lej értékben, és két bűnvádi eljárást indítottak betegség leküzdésének akadályozása miatt.

A Körösvidéki Készenléti Felügyelőség munkatársai három alkalommal kísértek konvojt a megyehatárig, illetve karanténba, továbbá a borsi határátkelőnél kialakított szűrőpontnál is dolgoznak. Szükség esetén ők szállítják kórházba a fertőzésgyanús, esetleg fertőzött pácienseket. (F. N. L.)

10:28

Elképzelhető, hogy Klaus Iohannis államfő meghosszabbítja az eredetileg május 14-én, csütörtökön éjfélkor lejáró szükségállapotot, így hidalva át a koronavírus-járvány elleni intézkedést felváltó vészhelyzet életbe lépéséig fennmaradó néhány napot, ami alatt a hatóságoknak nem lesz törvényes eszközük, hogy korlátozzák a kijárást és gyülekezést – jelentette ki a Maszolnak Benedek Zakariás, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője.

10:08

Egy-egy Dâmbovița, Kovászna, Maros, Kolozs és Prahova megyei személy hunyt el, 63 és 90 év közöttiek, s mindnyájan valamilyen krónikus betegségben szenvedtek. Velük együtt már 1007 áldozatot tulajdonítanak a fertőzésnek.

22:00

Dániel pátriárka inkább elnapolná az áldoztatást, minthogy megtörje az évszázados hagyományt, és engedélyezze az egyszer használatos kanalak használatát. Az elöljáró a G4Media.ro birtokába jutott levélben a Szent Szinódus tagjainak azt javasolja, hogy az egyház kérje a hatóságoktól azt, hogy a szertartást a hívek jelenlétében tartsák meg, de áldoztatás nélkül, amit majd június 1. után pótolnának, a többi ortodox egyházzal egyeztetve. A javaslat nem aratott osztatlan sikert a román ortodox egyházi vezetők körében. (G4media.ro)

19:32

Nyolc nap kórházi kezelés után kigyógyult a koronavírusból egy 97 éves nő, aki egy aradi öregotthon lakója, és más betegségekben is szenved, írja az Agerpres. Az idős beteget öt lakótársával együtt nyilvánították gyógyultnak kedden, miután a 24 órás különbséggel elvégzett második és harmadik koronavírus-tesztjük negatív lett, közölte az Arad Megyei Sürgősségi Kórház. A 97 éves hölgy gyógyulását külön sikertörténetként emeli ki a közlemény, hiszen az idős páciensnek más egészségügyi problémái is voltak. (Agerpres)

19:06

Újabb 11 romániai koronavírus-fertőzött halálát jelentette kedd délután a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS), a halálesetek száma így 1002-re emelkedett. Hat nő és öt férfi hunyt el, 59 és 87 év közöttiek.

18:38

Kedden üzembe helyezték a sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórház új laboratóriumát, amelyet a koronavírus kimutatásához alkalmas molekuláris biológiai tesztek elkészítésére használnak, ám a következőkben számos betegség szűréséhez lesz alkalmas. Az új laboratóriumot a Kovászna megyei és sepsiszentgyörgyi önkormányzatok közös Állomás negyedi ingatlanában rendezték be, míg a korszerű Real Time PCR gépsort a HS Timber Production cég adományozta a kórháznak. (K. Zs.)

16:18

A helyszínre küldött rendőrök és csendőrök átfésülték a terepet, és egy közeli erdőben megtalálták az egyik férfit, akit visszavittek az épületbe, és a koronavírus-járvány miatt elrendelt szükségállapot szabályainak megsértése miatt, újból kell kezdenie a kéthetes karantént. Ennek költségeit ráadásul immár neki kell viselnie.

13:38

Büntetőjogi felelősségre vonás várhat arra a személyre, aki a metróban nem visel maszkot és eltüsszenti magát – nyilatkozta Marcel Vela belügyminiszter egy interjúban, aki szerint ilyen esetben indokolt, hogy az állampolgárok az 112-őt tárcsázzák. 

George Buhnici újságíró a szaktárca vezetőjét arról kérdezte, hogy mi a teendőnk akkor, ha a metróban valaki tüsszent mellettünk és nem visel maszkot, szúrta ki egyebek mellett a Mediafax. Marcel Vela szerint ilyen esetben értesíteni lehet az 112-őt, mert az illető személyre büntetőjogi felelősségre vonás várhat, cselekedete a fertőző betegségek leküzdése meghiúsításának minősül.

13:14

​Az elmúlt 24 órában 190 új koronavírusos esetet jegyeztek Romániában, a nyilvántartott fertőzöttek száma 15 778-ra emelkedett – közölte kedden a Stratégiai Kommunikációs csoport (GCS). A halálos áldozatok száma 991, a gyógyultaké 7685. Jelenleg 238 beteget ápolnak intenzív osztályon. Az elmúlt 24 órában közel 7 ezer tesztet végeztek az országban. A gyógyultak száma a járvány terjedése óta először haladja meg az aktív fertőzöttekét.

 

11:35

Kilenc személy május 11-i és 12-i halálát tulajdonítják a koronavírusnak a hatóságok – jelentették be a hivatalos kormányzati portálon kedd délelőtt. Az áldozatok életkora 31 és 74 év között váltakozik.












EZT OLVASTA MÁR?

X