Még nem érkezett panasz a diszkriminációellenes tanácshoz Johannis kijelentései miatt


-A A+

FRISSÍTVE - Az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz (CNCD) még nem érkezett panasz az államfőnek a székelyöldi autonómiatervezettel kapcsolatos szerdai kijelentései miatt – nyilatkozta a Maszolnak a testület elnöke.

FRISSÍTÉS: a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat feljelentette szerdán Klaus Johannis államfőt az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál (CNCD).

Asztalos Csaba kérdésünkre elmondta, hogy a CNCD „egyelőre” nem indít hivatalból vizsgálatot Klaus Johannis nyilatkozatának az ügyében. Megjegyezte, arra számít, hogy több panasz is fog érkezni a tanácshoz. Asztalos nem kívánta minősíteni az államfő kijelentéseit, éppen azért, mert ezt az ügyet várhatóan a testület is megvitatja, és ha előzetes állást foglal, kizárja magát a döntésből.

Mint ismert, Klaus Johannis szerdán élesen bírálta a Szociáldemokrata Pártot (PSD) amiatt, hogy - szerinte - a párt segédletével a parlament alsóháza kifutott a törvényes határidőből, és ezzel hallgatólagosan elfogadta Székelyföld autonómiastatútumát. Az államfő kijelentette: míg a román hatóságok a világjárvány ellen küzdenek, a PSD "a parlament titkos irodáiban azért harcol, hogy Erdélyt odaadja a magyaroknak". 

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök államfőhöz méltatlan, hisztérikus kirohanásnak, a magyarok elleni gyűlöletkeltésnek nevezte Klaus Johannis kijelentéseit. „Az elnöki palota mikrofonjától zúg a félretájékoztatás és a magyarok elleni gyűlöletkeltés. Az RMDSZ határozottan elutasítja ezt a fajta beszédet és gyűlöletbeszédet” – nyilatkozta a politikus.

A diszkriminációról szóló sürgősségi rendelet 15. cikkelye szerint büntetendőek az félelemkeltésre, közösségek elleni gyűlöletkeltésre alkalmas nyilatkozatok.








EZT OLVASTA MÁR?

X