Elutasította a szenátus a székelyföldi autonómiatervezetet


-A A+

FRISSÍTVE - Gyorsított eljárásban leszavazta döntő házként a szenátus szerda délután a Székelyföld autonómiastatutúmának a törvénytervezetét, amelyet a képviselőház hallgatólagosan fogadott el április 23-án.

A tervezetet, amely területi autonómiát irányozna elő a Székelyföldnek, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) dolgozta ki, és a parlament RMDSZ-listáról megválaszott két magyar polgári párti (MPP-s) képviselője, Biró Zsolt és Kulcsár-Terza József nyújtotta be tavaly decemberben az alsóházba.

A koronavírus-járvány közepette a képviselőház kicsúszott a határidőből, így a törvényjavaslat elfogadottnak minősült. Emiatt a kormányzó Nemzeti Liberális Párt és az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) egymást vádolta, ami politikai botránnyá nőtte ki magát, azt követően, hogy Klaus Johannis államfő azzal vádolta meg a PSD-t: „titkos egyezséget kötött az RMDSZ-szel" és a „magyaroknak adta Erdélyt". 

A kétkamarás parlament felsőházának soron kívüli szerdai ülésén az autonómiatervezet volt az egyedüli napirendi pont. Ai vitán a román pártok szónokai az autonómiatervezetet egyöntetűen elutasították, románellenesnek minősítették, beterjesztését pedig provokációnak nevezték, ugyanakkor egymást vádolták "árulással" a képviselőházi malőr miatt.

Tánczos Barna: tucatnyi jól működő példa létezik az autonómiára

Az RMDSZ nevében felszólaló Tánczos Barna szenátor azt nehezményezte, hogy a román politikusok nem hajlandók érdemi vitát folytatni az autonómiáról. Rámutatott: tucatnyi jól működő példa létezik szerte az Európai Unióban különböző autonómiaformákra. Felidézte, hogy a modern Romániát megalapozó - Erdély és a Román Királyság egyesülését egyoldalúan kikiáltó - 1918-as Gyulafehérvári Nyilatkozatban a románság kötelezettséget vállalt arra, hogy önrendelkezést biztosít Erdély népeinek.

A végleges döntés meghozatala érdekében összehívott szenátus szerdán név szerinti voksoláson 126 szavazattal 9 ellenében erősítette meg a - Székelyföld autonómiáját elutasító - szakbizottsági jelentést. A koronavírus-járvány miatt a szenátorok többsége nem volt jelen az ülésen, szavazatukat telefonon keresztül jelentették be az ülésvezetőnek. A név szerint voksolás több időt vett igénybe, mint a tervezet vitája. Az autonómiatervezetet kizárólag az RMDSZ frakciója támogatta.








EZT OLVASTA MÁR?

X