Megszólalt Kövesi-ügyben az Amerikai Egyesült Államok bukaresti nagykövete is


-A A+

Az Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) döntése Laura Codruţa Kövesi leváltását illetően figyelmeztetés a politikumnak, hogy nem befolyásolhatja az igazságszolgáltatás működését - jelentette ki kedd este Adrian Zuckerman, az Amerikai Egyesült Államok bukaresti nagykövete.

„Az EJEB határozata megerősíti a jogállamiság különleges jelentőségét a demokráciában. Szabad és független igazságszolgáltatás nélkül nincs szabadság. A bíróság úgy határozott, hogy Laura Codruţa Kövesit jogtalanul váltották le az Országos Korrupcióellenes Ügyészség éléről. Klaus Iohannis elnök üdvözölte a döntést, és egyetértünk Iohannis elnökkel abban, hogy Laura Codruţa Kövesi alapjogait megsértették, valamint hogy az igazságszolgáltatáshoz való szabad hozzáférés és a véleménynyilvánítás szabadsága alapvető értékek. Ez a döntés figyelmeztető jelzés az igazságszolgáltatásba való politikai beavatkozás ellen" - hangsúlyozta az amerikai nagykövet az Agerpresnek kedd este elküldött nyilatkozatában.Az Emberi Jogok Európai Bírósága kedden elmarasztalta Romániát abban a perben, amelyet a DNA volt vezetője, Laura Codruţa Kövesi kezdeményezett a DNA-főügyészi tisztségből való menesztése miatt. A strasbourgi székhelyű EJEB keddi közleménye értelmében Románia megsértette a volt korrupcióellenes főügyész jogait azáltal, hogy mandátumának lejárta előtt menesztette tisztségből.

Az EJEB egyöntetű döntése szerint sérült Kövesi tisztességes tárgyaláshoz való joga (amelyet az Emberi Jogok Európai Egyezményének 6. cikke szavatol), valamint a véleménynyilvánítás szabadságához való joga (amelyet az Egyezmény 10. cikke ír elő).

A DNA-főügyészi tisztségéből második mandátumának lejárta előtt menesztett Kövesinek - az EJEB határozata értelmében - nem állt módjában érdemben megfellebbezni a leváltására vonatkozó döntést, a fellebbezést ugyanis csak a leváltásáról szóló elnöki rendelet ellen nyújthatta volna be, menesztésének indokát - miszerint a korrupcióellenes törvények reformjának bírálata miatt kellett távoznia posztjáról - nem támadhatta meg.

Az EJEB szerint azért sérült a véleménynyilvánítás szabadságához való joga, mert egy közérdekű téma kapcsán tett bíráló nyilatkozatai miatt váltották le. Korrupcióellenes főügyészként a feladatai közé tartozott, hogy kifejtse véleményét a bírákat és ügyészeket, ezek függetlenségét, illetve a korrupció elleni küzdelmet érintő törvénymódosításokról - állítja az EJEB.








EZT OLVASTA MÁR?

X