Benkő Erika: veszélyes, ha száműzik a parlamentből a dialógust


-A A+

Az eddigieknél durvább támadásokra is fel kell készülnie a romániai magyar közösségnek a következő időszakban – jelentett ki sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatóján Benkő Erika RMDSZ-es parlamenti képviselő Klaus Iohannis államfő múltheti magyarellenes kirohanása kapcsán.

A Kovászna megyei képviselő szerint, mióta az elnök „kiengedte a szellemet a palackból”, a román politikai életben túlsúlyba kerültek azok, akik szerint meg kell húzni egy vonalat a magyarság számára, és meg akarják akadályozni, hogy a kisebbségi jogokat bármilyen szinten bővíthessék Romániában.

„Kerékbe törtek, felnégyeltek bennünket, és minden román párt beledöfte a kést az RMDSZ-be” – így jellemezte Benkő Erika a szövetség által benyújtott és a képviselőházban szerdán elutasított közigazgatási törvénykönyv-módosítás reakciói. Pénteki, online sajtótájékoztatóján a háromszéki politikus elmondta: a kisebbségi nyelv- és szimbólumhasználatot rendezni kívánó törvénykezdeményezés képviselőházi „vitájához” hasonlót még nem tapasztalt a parlamentben, amikor is minden román párt „szabadjára engedte legnacionalistább politikusait”, és abban versenyeztek, hogy ki tudja a legdurvábban támadni a magyarságot.

„Nehéz volt több órán keresztül hallgatni a ferdítéseket, csúsztatásokat és tömény rosszindulatot, amit az RMDSZ által benyújtott közigazgatási kódex módosítás vitáján megfogalmaztak” – számolt be Benkő Erika, aki egyben az RMDSZ Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálatának a vezetője is. Szerinte nem lehet vitának nevezni azt, ami a parlamentben történt, hiszen inkább a letorkolás, a primitív kioktatás és a magyar közösség „helyretevése” jellemezte az ülést, amelyen tapintható volt a magyarellenesség.

Veszélyes, ha a dialógust száműzik a parlamentből!

A közigazgatási kódex módosításának vitája abban tetőzött, hogy Marcel Ciolacu, a képviselőház elnöke, a Szociáldemokrata Párt (PSD) megbízott elnöke bejelentette: szeretné úgy módosítani a képviselőház és a szenátus házszabályát, hogy többé ne lehessen beterjeszteni olyan törvénytervezeteket, „amelyek Románia független, egységes és oszthatatlan nemzetállam jellegét, illetve az ország területi integritását érintik” – mutatott rá Benkő. A sepsiszentgyörgyi RMDSZ képviselő szerint jogállamban nem lehet elvenni a parlamenti képviselők jogát, hogy törvénytervezetet nyújtsanak be, szóljon az bármiről, ez ugyanis alkotmányellenes és súlyosan sérülne a parlamenti demokrácia.

„A politikának a parlamentben van a helye. Ha pedig a román politikai osztály száműzni akarja ezt a parlamentből. az beláthatatlan veszélyekkel járhat” – hívta fel a figyelmet. Ugyanakkor felteszi a kérdést: „A gyakorlatban hogyan működne egy ilyen szűrő, ki dönti el egy törvénytervezet benyújtásakor, hogy az hülyeség vagy alkotmányellenes, vagy sem?” Szerinte erre vannak a parlamenti procedúrák, hogy a törvénykezdeményezéseket egyszer megtárgyalják a szakbizottságok, ahol elutasítják, elfogadásra javasolják vagy módosításokat tesznek hozzá, és ezután vitatja meg a parlament plénuma. Mindezek a szűrők azért vannak, hogy legyen lehetőség a dialógusra.

Elesett a közigazgatási kódex, következik a levéltári törvény?

Miután Klaus Iohannis elnök veszélyforrásként, a magyar nyelvet Erdély egyes részein kötelezővé tevő tervezetként bélyegezte meg az RMDSZ törvényjavaslatát, a parlamentben szokatlan és aggasztó folyamat indult be Benkő szerint. „Többéves törvénytervezeteket vesznek elő és szavaznak le – tette hozzá. – Elővették az RMDSZ által 2003-ban benyújtott levéltári törvénytervezetet, amelynek lényege, hogy az egyházaktól jogtalanul elkobzott levéltári iratokat visszaadják a püspökségeknek.” Benkő Erika szerint ennek kapcsán se lehet semmi jóra számítani a parlamentben.

Nemzetközi fórumokhoz kell fordulni

„Sem a magyar közösségnek sem a magyar politikusoknak nem szabad félelmet mutatni. Eddig is a demokrácia eszközeivel próbáltunk érvényt szerezni a közösség elképzeléseinek, ezután is ezt szeretnénk tenni. Kéréseink normálisak, legitimek, nem veszélyeztetik sem a nemzetállamot, sem az ország szuverenitását, és nem revizionista törekvések” – szögezte le Benkő Erika.

Véleménye szerint a jelenlegi helyzetben intenzívebbé kell tenni az RMDSZ külpolitikai tevékenységét, hiszen a román pártok nyilvánvalóvá tették, hogy nemzetközi nyomás nélkül dialógusra sem hajlandók a magyar közösség elvárásairól. Minderről tájékoztatják a nemzetközi fórumokat, a nagykövetségeket. A következőkben személyes és minél magasabb szintű találkozókat szerveznek a legfontosabb nagykövetségek képviselőivel, és ismertetik velük az aggasztó romániai folyamatokat.

Benkő Erika elmondta, ő az Európa Tanács parlamenti közgyűlésén számol be minderről, hiszen az esélyegyenlőségi bizottságának alelnökeként joga van témákat felvetni. Rámutatott: az Európa Tanácsot pontosan azért hozták létre, hogy konfliktusos helyzetekre megoldásokat keressen és ajánlásait minden országnak illik betartania. „A román politikumnak szembe kell néznie, hogy az ország területén, tömbben és szórványban nagy számban él egy kisebbség, és el kell dönteniük, hogy egy 21. századi modern államot akarnak Romániából, vagy visszatér az ország a 20. század nacionalizmusához” – mondta a sepsiszentgyörgyi politikus, aki szerint Klaus Iohannis elnöknek óriási felelőssége van abban, hogy a politikai diskurzus ilyen szintre jutott.








EZT OLVASTA MÁR?

X