Megvan a SRI-válasz Iohannis uszításának ügyében, de tán soha nem tudjuk meg a tartalmát


-A A+

Megérkezett a titkosszolgálatokat felügyelő parlamenti bizottsághoz a Román Hírszerző Szolgálat írásban adott válasza Klaus Iohannis magyarok ellen uszító sajtónyilatkozatának ügyében. Csakhogy a tartalmát tikosították – tudtuk meg Csoma Botondtól, a parlamenti testület titkárától.

Az RMDSZ képviselőjét csütörtöki kolozsvári sajtótájékoztatóján kérdeztük a SRI-t felügyelő bizottság legutóbbi ülése óta történt fejleményekről. Akkor a parlamenti testület úgy döntött, írásban kérnek tájékoztatást a SRI-től arról, hogy szolgáltatott-e a hírszerzés bármilyen olyan információt az államfőnek, amelyre az „Erdély kiárusításával” kapcsolatos sajtónyilatkozatát alapozhatta, létezik-e egy Erdély elidegenítésére vonatkozó, valós nemzetbiztonsági veszély.

Csoma Botond elmondta, arról értesítették a bizottságtól, hogy a SRI hivatalos válasza megérkezett a parlamentbe. A tartalmát csak a testület következő ülésén ismeri meg, de titkosították. „Így bármit is tartalmaz a válasz, nem áll majd módomban a közvéleményt tájékoztatni róla. Ha nem oldják fel a titkosítását, akkor megtörténhet, hogy a sírba visszük ezeket az információkat” – mondta az RMDSZ politikusa. Kérdésünkre hozzátette: a parlamenti bizottság nem oldhatja fel a SRI válaszának titkosítását, mert nem hatásköre.

A képviselő még nem tudja, mikor tartja következő ülését a SRI tevékenységét felügyelő parlamenti bizottság. Közlése szerint különböző okokból a testület két héttel ezelőtt és a múlt héten sem ült össze. „Remélem, nem valami huzavona folyik, és a háttérben megpróbálják elkenni az ügyet” – jegyezte meg. Hangsúlyozta: nincsenek nagy illúziói azzal kapcsolatban, hogy a SRI miként viszonyulhat Iohannis sajtónyilatkozatához. „Ismert, hogy a hírszerzés az erdélyi magyar közösséget rizikófaktornak tekinti, és a régi beidegződések sem tűntek még el teljesen az intézményből” – fogalmazott Csoma Botond.

A hírszerzést felügyelő parlamenti bizottság legutóbbi ülésén arról is döntöttek, hogy a SRI válaszának megérkezése után behívják a parlamentbe az intézmény igazgatóját. Az RMDSZ képviselőjének Eduard Hellvig meghallgatásával kapcsolatban sincsenek illúziói. "A sajtónak azt nyilatkozta, hogy ő nem foglalhat állást politikai vitákban. A liberálisok és a szociádemokraták perpatvarára utalt. De mi nem is azt kértük tőle, hogy politikai vitában foglaljon állást"  – magyarázta Csoma Botond.








EZT OLVASTA MÁR?

X