Hatósági felügyelet alatt marad Sorina Pintea volt egészségügyi miniszter


-A A+

Hatósági felügyelet alatt marad Sorina Pintea, aki ellen vesztegetés elfogadása miatt emelt vádat a korrupcióellenes ügyészség (DNA).

A bukaresti törvényszék május 11-én megszüntette ugyan a volt egészségügyi miniszter ellen elrendelt hatósági felügyeletet, a DNA azonban megfellebbezte ezt a döntést, és az ítélőtábla a vádhatóságnak adott igazat.

Sorina Pintea ellen április 30-án emeltek vádat az ügyészek vesztegetés elfogadása miatt. A DNA szerint a vádlott - aki a vizsgált tettek elkövetésekor a nagybányai megyei sürgősségi kórház menedzsere volt - 2019 decembere és 2020 februárja között egy közvetítő révén 10.000 eurót és 120.000 lejt kért és kapott egy cégtől, két részletben.

Az összeg egy új sebészeti részleg tervezésére és kivitelezésére vonatkozó közbeszerzési szerződés értékének 7 százalékát tette ki. A szerződést a kórház kötötte a céggel 2019-ben. A nyomozók szerint Pintea február 28-án vette át a 120.000 lejt a kórházban levő irodájában, ekkor érték tetten.

A volt egészségügyi minisztert február 29-én előzetes letartóztatásba helyezték, március 6-án azonban a bukaresti ítélőtábla döntése nyomán szabadon engedték és 60 napra hatósági felügyelet alá helyezték.
EZT OLVASTA MÁR?

X