Nem szűnik meg az igazságszolgáltatásban elkövetett törvénytelenségeket kivizsgáló ügyészség


-A A+

Döntő házként elutasította kedden a képviselőház az igazságszolgáltatásban elkövetett törvénytelenségeket kivizsgáló ügyészség felszámolásáról szóló tervezetet. A javaslat elutasítását 167 képviselő támogatta, 97-en az ellen szavaztak, 25-en tartózkodtak a voksoláskor.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) 41 törvényhozója, valamint Ana Birchall független képviselő által kezdeményezett tervezet többek között a bírák és ügyészek, az illetékes európai intézmények, a Velencei Bizottság és a korrupcióellenes államcsoport (GRECO) bíráló állásfoglalásaival indokolja az ügyészség felszámolásának szükségességét.

A tervezet vitáján Stelian Ion USR-képviselő azt mondta, már rég meg kellett volna szüntetni az ügyészséget. "Aki nem szavazza meg a tervezetet, tönkre akarja tenni, illetve ellenőrzés alá akarja vonni az igazságszolgáltatást" - vélekedett.

Erre reagálva Florin Iordache szociáldemokrata párti képviselő egy alkotmánybírósági döntésre hivatkozva rámutatott, "az ügyészség létrehozása törvényi garanciát jelent a bírák és ügyészek függetlenségére", ezért - meglátása szerint - aki fel akarja számolni azt, gyakorlatilag az igazságszolgáltatás alárendelését célozza.

A képviselőház döntő házként szavazott a javaslatról. 








EZT OLVASTA MÁR?

X