Az Orban-kormány „fekete könyvét” ismertette a PSD


-A A+

A Nemzeti Liberális Párt kormányának "fekete könyvét" ismertette egy vasárnapi sajtótájékoztatón a szenátus ügyvivő elnöke, a szociáldemokrata párti (PSD) Robert Cazanciuc. Állítása szerint az ebbe foglaltakra építik majd a bizalmatlansági indítványt, amelyet a Ludovic Orban vezette kabinet ellen tervez benyújtani az alakulat.

Cazanciuc rámutatott, a PNL-kormány kudarcot vallott a járvány kezelésében és a gazdaság újraindítása terén is, ugyanakkor nem duplázta meg a gyermekpénzt, és a nyugdíjakat sem tervezi a törvényben előírtaknak megfelelően emelni.

"Ezek az eredményei egy olyan kormányzásnak, amely kizárólag a választásokat és a pártklientúra gyors nyereséghez juttatását tartja szem előtt. (...) Van egy sodródó országunk, amelyet egy nulla hitellel és főleg nulla eredménnyel rendelkező kormány irányít. Egyértelmű, hogy ez nem mehet így tovább. A PSD nem fogja hagyni, hogy Románia összeomoljon a liberális inkompetencia és kleptokrácia súlya alatt" - fogalmazott.

Hozzátette, a liberális kormány "fekete könyvében" felvázolták azokat az okokat, amelyek miatt - szerintük - az Orban-kormánynak távoznia kell tisztségéből, és amelyekre a már bejelentett bizalmatlansági indítványt is építik majd. Emellett felsorakoztatják azokat az intézkedéseket, amelyekre meglátásuk szerint az egyes területeken szükség lett volna, hogy ne fulladjon kudarcba a válságkezelés.

Ez a kormány „bűnlajstroma”

Cazanciuc felsorolt a sajtótájékoztatón a kormány és Klaus Iohannis államfő által elkövetett hat hibát, amelyek a PSD szerint súlyosbították a COVID-19 előidézte válságot.

A szenátusi elnök szerint Iohannis első nagy hibája az államfőnek a koronavírussal kapcsolatos első üzeneteihez köthető, ezek hatására ugyanis nagyon sok román állampolgár nem hitt a vírusban, nem tartotta fontosnak a védekezést.

Egy másik hiba - állítja - az volt, hogy nem kezdték el a tömeges tesztelést már a járvány elején, illetve hogy nem hoztak megfelelő megelőzési és karanténintézkedéseket, illetve nem végeztek korábban járványügyi vizsgálatokat.

A hibák közé sorolta Cazanciuc azt is, hogy több állami vezető is megszegte a saját maguk által hozott szabályokat. Példaként Ludovic Orban miniszterelnöknek a Victoria-palotában tartott összejövetelét, Rareş Bogdan európai parlamenti képviselő magánrendezvényét, illetve a Costel Alexe környezetvédelmi miniszter szervezte pártgyűléseket említette.

Továbbá az Unifarm állami vállalat kapcsán kirobbant korrupciós botrányt, a gazdaság újraindítására vonatkozó terv "megengedhetetlen" késését, majd az ebbe foglaltak megvalósításának elmulasztását rótta még fel a kormánynak a PSD-s politikus








EZT OLVASTA MÁR?

X