Hétfőn szavaz a parlament a bizalmatlansági indítványról


-A A+

 

Augusztus 31-én szavaz a parlament a Szociáldemokrata Párt (PSD) által a liberális kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítványról - jelentette be szerdán az alakulat elnöke, Marcel Ciolacu.

"Augusztus 31-én, hétfőn szavazunk a bizalmatlansági indítványról! Az Orban-kormánynak mennie kell!!!" - írja egy Facebook-bejegyzésben a politikus.

Moțiunea de cenzură se va vota luni – 31 august! Guvernul Orban trebuie să plece!!!

Közzétette: Marcel Ciolacu – 2020. augusztus 26., szerda

A bejelentésre reagálva szerdai sajtótájékoztatóján Klaus Iohannis államfő ismét bírálta PSD által a kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítványt, és reményét fejezte ki, hogy a parlament "elég bölcs lesz ahhoz, hogy ne szavazza meg".

A Cotroceni-palotában adott nyilatkozatában az elnök ismét kifejtette, hogy a bizalmatlansági indítvány "választási ízű, populista" és jelen helyzetben teljesen értelmetlen kezdeményezés. Rámutatott, a '89-es rendszerváltás óta ez az első alkalom, amikor rendkívüli parlamenti ülésszakban nyújtanak be bizalmatlansági indítványt.

"Gondolom, mindenki érti, miért nem kellene megszavaznia a parlamentnek ezt az indítványt. Járvány van, világjárvány van, gazdasági válságban vagyunk, és egyébként is jönnek a parlamenti választások, vélhetően december elején" - nyomatékosította.

Az államfő azt mondta, nem hiszi, hogy a PSD azért akarja leváltani az Orban-kabinetet, mert kormányozni szeretne. "Szerintem a PSD egyszerűen levegőbe akarja repíteni az országot, és ez nagyon súlyos" - fogalmazott.

Az még nem világos, hogy meglesz-e a parlamenti többség a kormány megbuktatásához. Kelemen Hunor szövetségi elnöke szerdán közölte: az RMDSZ a szavazás napján dönt arról, hogy támogatják-e a bizalmatlansági indítványt.








EZT OLVASTA MÁR?

X