RMDSZ: visszalépés a román nemzeti jelképek gyalázását börtönnel büntető törvénymódosítás


-A A+

Szavazattöbbséggel elfogadta a kétkamarás parlament felsőháza szerdán azt a törvénymódosítást, amely börtönnel büntetné a román nemzeti jelképek meggyalázását.

A Traian Băsescu volt államfő által alapított Népi Mozgalom Pártjának (PMP) magyarellenességéről elhíresült képviselőházi frakcióvezetője, Marius Pașcan által kidolgozott törvénytervezet a nemzeti jelképekről szóló, 1994-ben elfogadott „zászlótörvényt" módosítaná.

A tervezet szerint hat hónaptól három évig terjedő szabadságvesztéssel lenne sújtható az, aki meggyalázza a román lobogót, lejárató céllal más szöveggel vagy dallammal énekli a román himnuszt, vagy bármilyen más nyilvános cselekményt követ el a nemzeti jelképek lejáratásának céljával.

„Határozottan ellenezzük a kommunista rendszer elnyomásra használt eszközeit. A diktatúra büntetőjogi rendszerébe veti vissza Romániát az a törvényjavaslat, amelyet ma megszavazott a szenátus többsége” – hívta fel a figyelmet Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője.

A szövetség közleményében Cseke Attila kifejtette: „A javaslat szövege nagyon aggályos, hiszen az abban megfogalmazott általános rendelkezések alapján könnyen lehet bárkiből bűnöst faragni. Ez a közismerten magyarellenes Marius Pașcan magyarellenes törvénykezdeményese, amit a Traian Băsescu által vezetett párt legtöbb képviselője aláírt. Az elmúlt években láthattuk, hogy a magyar szimbólumhasználatért üldözik a magyar közösség vezetőit. Ha ezt a törvényjavaslatot valaki rosszhiszeműen akarja alkalmazni, könnyen megteheti.”

Az RMDSZ-es szenátor emlékeztetett: a büntetőtörvénykönyv 2009-es módosításának egyik legfontosabb pontja volt, hogy a kommunista rendszerre jellemző, a szimbólumhasználatért kiszabott börtönbüntetést törölték. „A ma vitatott tervezet visszalépés ebben a tekintetben” – fogalmazott a szenátor.

A PMP-frakció törvénytervezetét korábban a román Helsinki Bizottság (APADOR-CH) is bírálta arra hivatkozva, hogy korlátozza a véleményszabadság alkotmányos jogát. A nemzeti jelképek megsértése jelenleg kihágásnak minősül, az érte kiszabható 5000 lejig terjedő bírság pedig elégséges szankció egy ilyen cselekményért – értékelte a civil szervezet.

A szenátusi szavazás során a kormányon lévő Nemzeti Liberális Párt (PNL) és az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) szenátorai támogatták, a jobbközép Mentsétek meg Romániát (USR) és az RMDSZ szenátorai pedig ellenezték a PMP törvénytervezetét. A tervezetről a képviselőháznak is döntenie kell, csak ezután és az államelnöki kihirdetést követően léphetne érvénybe.
EZT OLVASTA MÁR?

X