Elkészült id. Rimanóczy Kálmán nagyváradi szobra


-A A+

Rendhagyó pillanat szakította félbe csütörtökön Cseke Attila nagyváradi RMDSZ-es polgármesterjelölt sajtótájékoztatóját: az id. Rimanóczy Kálmán egykori palotájának földszintjén lévő kampányirodába meghozták a neves építész szobrát.

A palotát ifjabb Rimanóczy Kálmán tervezte édesapjának, aki élt is a Velencei-háznak is nevezett ingatlanban, nehezen találtak volna egyelőre jobb helyet a szobor számára, mondta Cseke Attila, aki épp környezetvédelmi terveit mutatta ma csütörtökön.

A fiú után immár az apának is van szobra, mondhatni egyensúly lesz a családban is, hisz immár Nagyvárad két legnagyobb építőjének alakját is szobor őrzi. Mint elhangzott, Deák Árpád munkájának valamelyik nagyváradi köztéren keresnek majd helyet a választások után.

Cseke Attila egyébként azt a hét környezetvédelmi váradi projektet ismertette részletesebben, amelyekről már Székely-Farkas Tímea önkormányzati képviselőjelölt is beszámolt a héten. Így megtudhattuk például, hogy a jelenleg meglévő kerékpárutak hálózattá való fejlesztése mellett egy úgynevezett velo-jegyet is bevezetnének, amelyet akár a gyermekek kerékpár-oktatásához, bicikliszereléshez stb. fel lehetne használni.

A tervek szerint kialakítandó zöld utcában működő környezetbarát vállalkozások kedvezményeket is kaphatnának, mondta Cseke Attila, aki az új zöldövezetek kialakításának kapcsán azt is elmondta: múlt heti tervei között szerepelt a mélygarázsok építése, és az ezzel felszabaduló parkolóhelyeket lehetne például zöldövezetté visszaalakítani.

A közösségi kertek kialakításának egy lehetséges helyszíne a Pece-part hangzott el, s ezek művelésébe akár az iskolásokat is be lehet vonni, akik számára a műanyagmentes péntekeket is bevezetik. A zöld folyosók a por- és zajszennyezést is csökkentenék, az ökomatricák bevezetése pedig részben környezetbarátabb tereket teremtene a városban, s a vállalkozóknak is előnyt jelentene, hangzott el.








EZT OLVASTA MÁR?

X