Történelmet írt Szatmárnémeti: 50 százalék fölötti eredményt ért el Kereskényi Gábor


-A A+

Elsöprő győzelemmel szerezte meg második polgármesteri mandátumát Kereskényi Gábor, akire 18 869-en szavaztak (51,9 százalék), többen, mint négy évvel korábban. Az egyesek által legfőbb kihívónak vélt Radu Panait ennél háromszor kevesebb, alig 6036 voksot kapott.

Történelmet írtak a szatmárnémetiek, ugyanis az elmúlt harminc évben még nem volt arra példa a megyeközpontban, hogy egy polgármester 50 százalék fölötti eredményt érjen el egy fordulóban. Kereskényi Gábor a szavazatok 51,94 százalékát (18 869) szerezte meg, s ezzel a saját, négy évvel korábbi eredményére is „rávert” több mint 1300 szavazattal úgy, hogy most kevesebben (37,21 százalékos volt a részvételi arány) járultak az urnák elé, mint akkor.

„Ezzel az eredménnyel egyrészt bebizonyosodott az, hogy a jelölt kampánya csak kis arányban számít, ami valóban nyom a latba az az, hogy mit tettél le az asztalra; másrészt pedig bebizonyosodott az is, hogy hiába sivalkodtak egyesek, etnikai szavazást emlegetve, vagy még inkább: azzal riogatva, nem volt igazuk – Szatmárnémeti lakosságának 34,6 százaléka magyar nemzetiségű, s hogy én majd' 52 százalékos eredménnyel nyertem el második mandátumomat, az azt jelenti, hogy nem csak a magyarok, de nagyon sok román, sváb vagy más nemzetiségű lakos is rám szavazott. Valószínűleg, mert elégedettek azzal a fejlődési irányvonallal, amelyen   Szatmárnémeti elindult. Nagyon örvendek és büszke vagyok rá, hogy ebben az értékvesztett világban a szatmáriak bebizonyították, hogy nem lehet manipulálni őket, nem haraptak rá sem az uszításokra, sem az álnaiv délibábokra; nyitott szemmel járnak, jól látják, mi van körülöttük, és felnőtt, józan ésszel döntenek. Hogy ekkora felhatalmazást kaptunk, azt jelenti, hogy a szatmáriak jónak tartják az irányt, ugyanakkor azt is, hogy gyorsabb sebességre kell kapcsoljunk” – fogalmazott Kereskényi Gábor.

„Nagyon bíztam abban, hogy a szatmárnémetiek értékelik eddigi munkánkat, s bár voltak előzetes felmérések, ilyen eredményre én sem gondoltam. Nagyon nagy öröm volt! Négy évvel ezelőtt a szavazatok 42 százalékát kaptam meg, de akkor teljesen más konjunktúra volt és nem volt járványhelyzet. Külön köszönöm mindenkinek, aki a kényelmetlenségek ellenére elmentek szavazni vasárnap!” – mondta a megyeközpont régi-új polgármestere.

A végleges eredmények értelmében az USR-PLUS jelöltje, Radu Panait 6036 (16,61 százalék) szavazatot, a PSD-jelölt Dorel Coica 4528 (12,45 százakék), a PNL-jelölt Adrian Albu 3732 (10,27 százalék) szavazatot kapott. Az idén a PMP színeiben induló Mihai Huzăura 1234-en, az ALDE jelöltjére, dr. Cosmin Raţiura 1093-an, a Pro Románia Párt jelöltjére, Cristina Haiducra 698-an, míg a Mi Romániánk Párt színeiben indult Mare Erikára 137-en szavaztak.

Többségben lesz az RMDSZ a városi tanácsban is: a 23 tagú grémiumban 12 hely illeti őket (16 564 szavazatot kapott a tanácsosi listájuk), 4 tanácsosi hely illeti a nemzeti liberálisokat (5877 szavazat), ugyancsak négy az USR-PLUS-t (4913 szavazat) és három a szociáldemokratákat (4441 szavazat). Akárcsak a megyei tanács esetében, az ALDE itt sem érte el a bejutáshoz szükséges 5 százalékot, mint ahogy a Pro Románia és a Népi Mozgalom Pártja sem.








EZT OLVASTA MÁR?

X