FRISSÍTVE – A parlamenti választások elhalasztását kezdeményezte egy független képviselő


-A A+

FRISSÍTVE: Törvénytervezetet nyújt be a felsőházba Adrian Dohotaru független parlamenti képviselő, aki a december 6-i parlamenti választások elhalasztását javasolja.

Dohotaru azt szeretné elérni, hogy az idén esedékes parlamenti választásokat – a koronavírus-járvány miatt – halasszák el 2021. március 14-re. A hírt maga törvényhozó jelentette be pénteken.

A Mentsétek Meg Romániát Szövetség (USR) színeiben megválasztott, a pártból 2017-ben kilépő, magát baloldalinak nevező törvényhozó a szenátushoz terjesztette be törvénytervezetét pénteken, amikor – médiaértesülések szerint – a legnagyobb frakcióval rendelkező ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) több vezető politikusa is azt javasolta, hogy a PSD kezdeményezze a választások elnapolását. Korábban a járványügyi helyzetre hivatkozva a PSD volt koalíciós partnere, a balliberális ALDE elnöke, Călin Popescu Tăriceanu is jelezte, hogy támogatná a választások elhalasztását.

Dohotaru kezdeményezését arra alapozza, hogy az alkotmánybíróság kedden kimondta: nem sérti az alkotmányt az a törvénytervezet, amelynek értelmében a parlament határozná meg a parlamenti választások időpontját.

Ezt a jogszabálytervezetet még júliusban fogadta el a parlament baloldali többsége, hogy elvegye a nemzeti liberális párti (PNL-s) kisebbségi kormánytól a parlamenti választások kiírásának jogát, de az államfő alkotmányossági óvása és a bírói testület többszöri halasztása miatt a törvény még mindig nem lépett hatályba, és nagy valószínűséggel egyhamar nem is fog. Klaus Iohannis államfő ugyanis még gondolkodhat néhány hetet azon, hogy kihirdesse-e a törvényt, és könnyen arra a következtetésre juthat: inkább visszaküldheti megfontolásra a parlamentnek.

Iohannis e heti sajtóértekezletén úgy vélekedett: értelmetlen és veszélyes lenne tavaszig várni a választásokkal, egy ilyen kezdeményezés szerinte nem más, mint a képviselői juttatásaikba kapaszkodó honatyák szégyenletes időhúzási kísérlete. „A parlament mandátuma december 20-án lejár, de a testület nem oszlik fel magától. A honatyák még ott maradnak, bizottságokat és bizottságocskákat alakítanak, felveszik a napidíjukat, de sarkalatos törvényeket már nem fogadhatnak el. Valóságos katasztrófa lenne, ha télvíz idején, a koronavírus-járvány közepette a parlamentben olyan emberek ülnének, akik szinte semmiről sem dönthetnek" – érvelt az államfő.

Vasile Dîncu, a PSD országos tanácsának elnöke azonban úgy vélekedett: Dohotaru törvényjavaslatát sürgősségi eljárással kell megvitatnia a parlamentnek, hiszen a választások tavaszra halasztása mindenkinek előnyére válhat, a PSD-nek időt hagyna „szociális projektjei finomítására", és a kormánynak is több ideje lenne gyakorlatba ültetni fontos politikai terveit, „ha még rendelkezik ilyenekkel".

Az alkotmány szerint a parlament megbízatása négy évre szól, amelynek lejártától számított legkésőbb három hónapon belül ki kell írni a választásokat, hacsak nem áll elő a parlament mandátumát hivatalból meghosszabbító helyzet, például újabb rendkívüli állapot. Mivel a jelenlegi törvényhozók 2016. december 21-én tették le a hivatali esküt, 2021. március 14. az utolsó olyan vasárnap, amikor meg lehet választani az új képviselőket és szenátorokat az alkotmányos előírás megsértése nélkül.
EZT OLVASTA MÁR?

X