Jelöltrangsorolás Szatmáron: Nagy Szabolcs kerül Erdei-Dolockzi István helyére


-A A+

Magyar Lóránd és Nagy Szabolcs vezeti a Szatmár megyei RMDSZ képviselői listáját – dőlt el hétfőn a rangsoroló gyűlésen. A szenátusi lista első helyére egyetlen pályázóként Turos Lóránd került.

Szatmár megyében az RMDSZ képviselői jelöltlistájának első két helye, a szenátusi listának az első helye ér parlamenti mandátumot. A hétfői rangsorolásnak a képviselőházi lista esetében volt tétje: a két helyre négyen pályáztak.

Az már biztos volt, hogy váltás lesz RMDSZ Szatmár megyei képviseletében, mert Erdei-Doloczki István jelenlegi képviselő már nem kíván újabb mandátumot. A másik Szatmár megyei képviselő, Magyar Lóránd nagy szavazattöbbséggel az első helyet szerezte meg a rangsoroló gyűlésen.

A második helyért Nagy Szabolcs megyemenedzser, megyei ügyvezető elnök versengett Szőcs Péter muzeológussal. A két jelölt kétszer egymás után egyforma számú szavazatot kapott, és csak a harmadik forduló után hirdettek győztest, aki Nagy Szabolcs lett.

Nehéz tárgyalások az alpolgármesteri tisztségekért

A döntéshozást megelőzően Hegedüs Csilla országos ügyvezető alelnök köszöntötte a küldötteket, gratulálva a helyhatósági választásokon elért remek eredményhez. Mint kifejtette: a siker titka az elvégzett munka volt, s ennek köszönhetően a megye sok településén nem is kellett különösebben kampányolni, mert az elmúlt négy évben elért eredmények garancia volt az újraválasztásra.

Pataki Csaba megyei RMDSZ elnök politikai beszámolójában – érthető módon az alig egy héttel korábbi helyhatósági választások tükrében – gratulált minden megválasztott és újraválasztott polgármesternek, tanácsosnak, megköszönve munkájukat, ugyanakkor nyomatékosan hangsúlyozta azt is: ez a periódus távoltól sem a hátradőlős kényelem és pihenés időszaka, hiszen alpolgármesteri széket próbálnak kiharcolni a megye minden olyan településén, ahol számottevő a magyar lakosság, de nem sikerült megszerezni a polgármesteri címet.

„Nehéz időszak jön; fontos, hogy helyi szinteken olyan koalíciók alakuljanak, hogy legalább egy alpolgármesteri tisztségünk legyen ott, ahol a magyarság számaránya megkívánja ezt. 16 nemzeti liberális, 3 szociáldemokrata és 3 német fórumos településvezetővel kell megkezdenünk az egyezkedést, s úgy alkudozni, hogy az a magyar közösség számára jó legyen” – jelentette ki.

Hasonló gondolatokat fogalmazott meg Kereskényi Gábor, a Szatmárnémeti RMDSZ elnöke is, nem rejtve véka alá abbeli felháborodását sem, hogy Adrian Albu lemondását követően a Nemzeti Liberális Párt ideiglenes megyei elnökévé azt a fiatal ügyvédet nevezték ki, aki nem csak az elmúlt kampányidőszakban, de az elmúlt években is sorozatosan hangot adott a magyar közösség iránti ellenszenvének.

 „Nehéz tárgyalások lesznek, annál is inkább, mivel a közigazgatási törvény módosításai okán most változik az eddigi megszokott menet is: a városi/helyi tanács első ülésén a tanácsok leteszik ugyan az esküt, de ekkor még nem választják meg az alpolgármestereket, arra csak később kerül sor. Ugyanakkor a Közigazgatási Kódex módosítása több időt biztosít számunkra, lesz időnk tárgyalni, alkudozni vagy éppen harcolni, hogy alpolgármestereink legyenek” – sorolta.

Emlékeztetett arra is: újabb „húzós” időszakot élnek, hiszen alig két hónap múlva szervezik a parlamenti választásokat, s örömének adott hangot, hogy a megyeközpontban két nap leforgása alatt 3800 aláírás gyűlt össze. „Ez is bizonyítja, hogy a lendület kitart a parlamenti választásokig. Nagyon fontos, hogy megfelelő szaktudással rendelkező képviselőket és szenátort küldjünk Bukarestbe, ahol (s ezt saját tapasztalatomból mondom), a munka fajsúlyos része a szakbizottságokban zajlik” – tette hozzá.

A parlamenti munka csapatmunka

Ezt követően a honatyák vázolták röviden négyéves mandátumuk főbb mozzanatait  — Erdei-Dolóczki István képviselő beszámolójában búcsúzott is (ugyanis öt mandátumot, húsz évnyi bukaresti munkát követően nyugdíjba vonul) megköszönve mindazt a támogatást, amiben e két évtized alatt részesült. Vastapsos „elengedését” követően Pataki Csaba reményét fejezte ki, hogy nagyon-nagyon aktív nyugdíjas lesz a szervezeten belül.

Magyar Lóránd képviselő – miután felidézte, zöldfülű parlamentersége elején milyen jó és hasznos volt számára Erdei D. István segítsége, volt, akitől kérdezni, volt, akire számítani – a bizottsági munkáról is beszélt, de arról is, hogy hogyan mozdította előre különféle módokon nem csak a romániai, de a szatmári gazdák ügyeit is.

A parlamenti munka, mint minden politikai tevékenység, csapatmunka – hangsúlyozta Turos Lóránd szenátor, nem hallgatva el azt sem, mennyire „könnyű” úgy dolgozni, hogy a parlamentben egy 6 százalékos képviselet tagja, ráadásul az elmúlt években öt kormány és négy miniszterelnök váltotta egymást, ami szinte lehetetlenné tette a törvényekkel, nagyberuházásokkal, országfejlesztési elképzelésekkel kapcsolatos folyamatosságot.

„A buktatók ellenére tudtunk olyan lépéseket eszközölni, amivel a város és a megye fejlődését tudtuk segíteni; pénzt utalni olyan beruházásokra, amelyek évek óta szerepeltek ugyan tételként a költségvetésben, de 0 lejnyi finanszírozással; és minden évben pénzt utalni olyan nagyberuházásokra, mint a szatmárnémeti körgyűrű vagy a harmadik Szamos-híd. A lassan elmúló mandátumban az egész szatmári RMDSZ-frakció sikeresen dolgozott és én továbbra is egy ilyen sikeres csapat része szeretnék lenni” – mondta.

Szavazás, szétválasztás és ismét szétválasztás

A jelöltek bemutatkozásakor érthető módon a két új jelöltre terelődött nagyon figyelem (Muresán István hétfőn délelőtt visszavonta jelöltségét), hiszen Turos Lóránd és Magyar Lóránd már bizonyított, ezért voltak a küldöttek kíváncsibbak Nagy Szabolcs és Szőcs Péter terveire. Nagy Szabolcs a 13 évnyi RMDSZ-es munkával és 6 év ügyvezető elnökséggel indokolta, hogy ismeri a megye gondjait, rálátása van a települések ügyeire, ezért lenne hatékony képviselője Szatmár ügyeinek Bukarestben.

Szőcs Péter parlamenti képviselőként elsőként a közszállítás ügyeit rendezné, de országos jelentőségűvé tenné a szatmári filharmóniát és színházat is, hogy azok állami finanszírozásból működhessenek, s a helyi költségvetésben így felszabaduló összegeket más beruházásokra, fejlesztésekre lehessen fordítani. A helyhatósági választások kapcsán ugyanakkor Szőcs arra is rámutatott: a sikerek elismerése mellett beszélni kell a veszteségekről is. „Ákos, Szatmárpálfalva, Bogdánd – ahol nem nyertünk, de ezeket a leolvadó közösségeket mindenképp vissza kell szereznünk!” – hangsúlyozta.

A voksolás során a szenátori tisztségre egyedül pályázó Turos Lórándnak a küldöttek túlnyomó többsége bizalmat szavazott, mint ahogy Magyar Lóránd képviselőt is 129-ből 124 küldött támogatott. A helyzet viszont bonyolulttá vált Nagy Szabolcs és Szőcs Péter esetében: az első szavazásnál mindketten 66-66 szavazatot kaptak, ezért ők egy második körben is megmérkőztek. A képviselők száma közben megcsappant, de a tanács határozatképes maradt, így előbb 41-41-es döntetlennel zárult a szétszavazás, majd a harmadik körben 42-40 arányban került a parlamenti képviselői lista második helyére Nagy Szabolcs.

„A szervezet megyei történelmében arra még nem volt példa, hogy két szétszavazás után legyen meg a rangsor. De ez is azt bizonyítja, hogy teljes demokrácia van, erős a szervezet, mindenki hallatja a hangját, és ennek értelmében Turos Lóránd szenátor mellett Magyar Lóránd képviselő szerepel az első helyen, Nagy Szabolcs megyemenedzser a második, míg Szőcs Péter történész-régész, a Szatmár Megyei Múzeum aligazgatója a harmadik helyen.  Erős jelöltjeink vannak, nagy támogatottságot élveznek, reális esélyt látok arra, hogy jó eredményt érjünk el és a Szatmár megyei RMDSZ  három befutó képviselői helyet is megszerezzen a december 6–i parlamenti választásokon” – summázta a szavazást követően Pataki Csaba.








EZT OLVASTA MÁR?

X