Három befutó helyet kért az RMDSZ-től az EMSZ – Kulcsár Terza az egyiket megpályázná


-A A+

Kulcsár Terza József háromszéki parlamenti képviselő tudomása szerint három befutó helyet kért a múlt heti tárgyalásokon az Erdélyi Magyar Szövetség az RMDSZ-től. A politikus, aki négy évvel ezelőtt a Magyar Polgári Párt (MPP) jelöltjeként, az RMDSZ listáján jutott be a törvényhozásba, hétfőn bejelentette: igényt tartana a befutó helyek egyikére.

Kulcsár Terza József hétfői sajtótájékoztatón összegezte mandátumának tevékenységeit és bejelentette, hogy folytatni szeretné ezt a munkát. Mint arról beszámoltunk, az RMDSZ háromszéki szervezete már nevesítette jelöltjeit, akik között nincs ott az MPP-s Kulcsár Terza József, ám a háromszéki jelöltlista még módosulhat annak függvényében, hogy az RMDSZ és az Erdélyi Magyar Szövetség (az MPP és az Erdélyi Magyar Néppárt szövetsége) ezen a héten megegyezik-e a közös listán való indulásról.

Jelek szerint van esélye annak, hogy a decemberi parlamenti választásokon megvalósul az RMDSZ és a többi magyar párt összefogása, ám arról nem született megállapodás, hogy hány bejutó helyet biztosítanak az EMSZ jelöltjeinek, és melyik megyékben kapnak helyt a jelöltlistákon. Kulcsár-Terza József a hétfői sajtótájékoztatóján elmondta: úgy tudja, az EMSZ három képviselői helyet kér az RMDSZ-től. Hozzátette, hogy szeretné folytatni az elkezdett munkát, ezért jelezte a feleknek, hogy újabb képviselői mandátumot vállalna.

A háromszéki MPP-s politikus elmondta: a napokban találkozott Kövér Lászlóval, a magyar országgyűlés elnökével, az MPP tiszteletbeli elnökével, akivel átbeszélték az elmúlt négy év eredményét, és a magyarországi politikus a támogatásáról biztosította őt. Kulcsár-Terza József megkereste a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnökét, Izsák Balázst és a széki elnökeit, akik ugyancsak támogatásukról biztosították, és ezt levélben is megerősítették, hiszen a háromszéki képviselő volt az, aki 2017-ben majd 2019-ben is benyújtotta a bukaresti parlamentbe az SZNT székelyföldi autonómia statútumát.

Az elmúlt napokban találkozott Mezei Jánossal, az MPP és Csomortányi Istvánnal, az EMNP elnökével, akik számára világossá tette a indulási szándékát a decemberi parlamenti választásokon – de erről még folynak az egyeztetések a két párt összefogásából alakult EMSZ-ben.

Kulcsár-Terza Józsefnek meggyőződése, „hogy az RMDSZ belátja, újra itt a pillanat az összefogásra, mert anélkül veszélybe került a parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékos küszöb elérése”. Ugyanakkor közösen tudnák a nemzeti ügyeket hatékonyabban képviselni a bukaresti parlamentben – vélte a háromszéki politikus, aki szerint az elmúlt négy évben, bár nem volt könnyű, de MPP-sként megtalálta a közös hangot az RMDSZ-frakció tagjaival. Az RMDSZ-es kollégáknak is köszönhetően vannak eredmények, hiszen bár 2017-ben egyedűl nyújtotta be az autonómia-statútum tervezetét, ám annak vitájakor az RMDSZ politikusok kiálltak mellette, majd 2019-ben már közösen nyújtották be ismét a törvénytervezetet – sorolta.

Emellett az ő felvetésére a parlament emberjogi bizottságában tárgyalták a terrorizmus vádjával elítélt kézdivásárhelyi fiatalemberek, Beke István és Szőcs Zoltán ügyét, de többször is szóba hozta a székely zászló és a magyar nyelvhasználat jogának akadályozását. Emellett találkozott amerikai, orosz, német, francia és olasz nagykövetekkel, a parlamentben zajló rendezvényeken mindig felszólalt a magyar kisebbség ügyében a nemzetközi képviselők előtt – sorolta mandátumának főbb tevékenységeit Kulcsár-Terza József.








EZT OLVASTA MÁR?

X