RMDSZ–EMSZ-tárgyalások a választásokról: egy találkozó már volt, jövő héten folytatják


-A A+

FRISSÍTVE - A parlamenti választásokon való lehetséges együttműködésről tárgyalt csütörtökön Kolozsváron a RMDSZ és az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) küldöttsége. A találkozót a felek jó hangulatúnak minősítették, de nyilatkozataik szerint egyelőre csak abban állapodtak meg, hogy jövő héten szerdán vagy csütörtökön újra asztalhoz ülnek.

Hegedüs Csilla szóvivő a Maszolnak elmondta, az RMDSZ részéről Porcsalmi Bálint ügyvezető elnök, Cseke Attila szenátor, Tamás Sándor megyei tanácselnök, Barti Tihamér, a gyergyói területi szervezet vezetője és Székely István ügyvezető alelnök vett részt a tárgyalásokon. „A találkozó jó hangulatú volt, a felek abban állapodtak meg, hogy jövő héten folytatják” – mondta a szóvivő, aki a tárgyalások részleteiről nem nyilatkozott.

Valamivel bővebben tájékoztatott a találkozóról az EMSZ. Közleményük szerint a pártszövetséget a tárgyalásokon Mezei János társelnök, az MPP elnöke, Toró T. Tibor, az EMSZ Országos Bizottságának tagja, az EMNP ügyvezető elnöke, Sorbán Attila Örs, az MPP ügyvezető elnöke és Zakariás Zoltán, az EMNP Önkormányzati Tanácsának elnöke képviselte.

Tájékoztattak arról is, hogy a tárgyaláson az EMSZ képviselői felvázolták együttműködési szándékukat a közelgő romániai parlamenti választásokkal kapcsolatban, hangsúlyozva, hogy azt egy tágabb együttműködés keretében látják kívánatosnak. Elmondták: fontosnak tartják, hogy az EMSZ és az RMDSZ tisztségviselői – a teljes erdélyi magyar közösség érdekében – együtt tudjanak működni az önkormányzati munka során, valamint az erdélyi magyar érdekérvényesítés egyéb területein is.

Toró: a parlamenti helyekig nem jutottunk

A találkozón az EMSZ azt a szándékát erősítette meg, hogy amíg az önkormányzati választásokon elsősorban a verseny volt előtérben – főleg a tömbvidéken –, addig a parlamenti választások alkalmával az együttműködésnek kell áthatnia a kampányt – nyilatkozta a Maszol megkeresésére Toró T. Tibor, az EMNP ügyvezető elnöke.

„Szeretnénk, hogy ha a bukaresti képviselet erősödne, stratégiai cél az ötszázalékos bejutási küszöb elérése, amit nemcsak a választási törvény ír elő, hanem egyfajta szimbolikus és erkölcsi határ is – fogalmazott a politikus. – Ugyanakkor elmondtuk az is, hogy egy általánosabb formában képzeljük el az együttműködést, aminek csak egy része a parlamenti választáson való együttműködés.”

Toró T. közlése szerint az EMSZ-küldöttség meg is nevezte, hogy mire gondolnak. Ezek közül azt emelte ki, hogy a helyhatósági választások lejártával „békeidők és az építés évei következnek, és arra kellene törekedni, hogy a választási kampányban ejtett sebek begyógyuljanak”.

Tamás Sándor Kovászna megyei tanácselnök a Maszolnak azt mondta, a tárgyalásokon "nem a múltról, hanem a jövőről" beszéltek. Kérdésünkre hozzátette: az RMDSZ és az EMSZ esetleges megállapodása kiterjedhet a parlamenti képviseletre is. "Az együttműködésnek része lehet az is, hogy az RMDSZ parlamenti mandátumot biztosíton az EMSZ-nek, de nem állapodtunk meg semmiben" – jelentette ki.

Megkérdeztük az EMNP ügyvezető elnökétől, elképzelhetőnek tart-e egy 2016-os RMDSZ–MPP-együttműködéshez hasonló konstrukciót, vagyis azt, hogy a négy évvel ezelőttihez hasonló módon az EMSZ jelöltjei befutó helyeket kapjanak az RMDSZ jelöltlistáin, de Toró T. szerint idáig még nem jutottak a tárgyalások.

„Felvázoltuk a mi hajlandóságunkat, s úgy éreztem, hogy pozitívan fogadta az RMDSZ küldöttsége, és abban maradtunk, hogy dolgozzunk azon, hogy alakuljon ki egy dokumentum is az együttműködésről, és a jövő héten akkor erről konkrétan beszélni fogunk” – jelentette ki.

A néppárti vezető elhárította az arra vonatkozó kérdésünket, hogy ha mégsem sikerült megegyezni a választási együttműködésről, akkor indít-e az EMSZ saját jelölteket, önálló listákon. „Ilyen feltételes módra nem tudok választ adni. Reménykedünk, hogy megállapodás születik, és most ezen dolgozunk” – jelentette ki. Toró T. Tibor szerint jövő héten szerdán vagy csütörtökön találkoznak ismét a felek.

A csütörtöki tárgyalások előtt egy nappal, Kelemen Hunor, az  RMDSZ elnöke azt mondta: fontos, hogy legyen párbeszéd, magyar összefogás, ezért kész meghallgatni az EMSZ javaslatait, a jelöltállítással kapcsolatos végső döntést pedig az önkormányzati választásokon elért eredmények figyelembe vételével legkésőbb október 20-ig kell meghozniuk.








EZT OLVASTA MÁR?

X