Klaus Iohannis: a korlátozások folyamatos megkérdőjelezése bizalmatlanságot kelt


-A A+

A koronavírus-járvány miatt elrendelt óvintézkedések és korlátozások folyamatos megkérdőjelezése bizalmatlanságot kelt, ami káros hatással van a közegészségügyre – jelentette ki Klaus Iohannis államfő kedd este a Cotroceni-palotában. 

A sajtótájékoztatón az elnök hangsúlyozta, az elmúlt hónapok tapasztalatai azt mutatják, hogy az egészségügyi szabályok betartásával, illetve – indokolt esetben – szigorú intézkedések bevezetésével kontrol alatt tartható a járvány.

Az államfő beszélt arról is, hogy a hatóságok folyamatosan alkalmazkodnak a helyzethez, tanulnak a saját hibáikból. „Sokkal könnyebb most betartani az egészségügyi intézkedéseket és óvatosaknak lenni, minthogy később bánjuk, hogy nem tettünk meg minden tőlünk telhetőt szeretteink életének megmentése érdekében” – fogalmazott. 

Iohannis szerint igen gyors ütemben terjed jelenleg a vírus, és nem szabad azzal ámítanunk magunkat, hogy majd magától eltűnik. „Csak úgy tudunk majd túljutni ezen a helyzeten, ha szigorúan betartjuk a szabályokat, és a körülöttünk élőket is arra biztatjuk, hogy hasonlóképpen járjanak el” – nyomatékosította. 

Kitért arra is: kérte a kormányfőt és az egészségügyi minisztert, hogy valós időben kövessék az intenzív terápiás helyek igénybevételét. „Nem engedhetjük meg magunknak, hogy túlzsúfoltakká váljanak a kórházak, és hogy az intenzív terápiás osztályok képtelenek legyenek a súlyos esetek befogadására és kezelésére. Ezzel kapcsolatban azt kértem a miniszterelnöktől és az egészségügyi minisztertől, hogy valós időben kövessék az intenzív terápiás helyek igénybevételét, és készüljenek fel a még súlyosabb helyzetre azáltal, hogy bővítik az intenzív osztályok kapacitását” – mondta az államfő a Cotroceni-palotában.  

Nem támogatja a választások elhalasztását

A választások jelentik a demokrácia lényegét – hangoztatta sajtóértekezletén Klaus Iohannis államfő, hangsúlyozva: a koronavírus-járvány ellenére december 6-án meg kell tartani a parlamenti választásokat, mert nem állhat le a demokratikus élet a társadalomban. 

„A választások, a szabad választások képezik a demokrácia lényegét. Mivel ennek a parlamentnek a mandátuma decemberben lejár, kötelező a szabad választások megtartása annak érdekében, hogy új, teljes hatáskörrel rendelkező parlamentünk legyen, és ez december 6-án meg fog történni” – mondta az államfő a Cotroceni-palotában.

Ami a választások esetleges elhalasztást illeti, Iohannis kifejtette: több szakemberrel tárgyalt erről, de egyikük sem tudta „jó szívvel ajánlani” a halasztást, mert semmi nem garantálja, hogy márciusban jobb lesz a helyzet, mint decemberben. 

Az államfő meglátása szerint ugyanakkor „olcsó kifogás lenne” egyik-másik politikust megtenni bűnbaknak, mikor egész Európában a romániaihoz hasonlóan alakul a járványhelyzet, viszont azt szorgalmazza, hogy „határozottabb” intézkedésekre van szükség a járvány terjedésének korlátozására.

(Címlapfotó forrása: presidency.ro)








EZT OLVASTA MÁR?

X