Nem kaphatnak fegyvertartási engedélyt a különböző bűncselekményekért elítélt személyek


-A A+

Nem kaphatnak fegyvertartási engedélyt és nem birtokolhatnak fegyvereket a különböző bűncselekményekért elítélt vagy vádolt személyek, fogadta el a képviselőház kedden az erről szóló, a 2004/295-ös törvényt módosító és kiegészítő jogszabálytervezetet. 

A jogszabályt 143 támogató, 101 elutasító vokssal, 9 tartózkodás mellett fogadta el az alsóház döntő házként, miután a szenátus elutasította azt. 

Egy módosító javaslat értelmében csak azok a személyek válthatnak ki fegyvertartási engedélyt, akikre a következő kitételek mind érvényesek: a bíróság nem hozott esetükben jogerős ítéletet erőszakos bűncselekmény, kábítószerhasználat és -kereskedelem, emberkereskedelem, lopás, uzsoráskodás, fenyegetés, zsarolás, orvvadászat, csempészés illetve az állatvédelmi törvényben, valamint a fegyverviselést szabályozó törvényben szereplő bűntények elkövetése miatt; nem vádlottak a felsorolt bűntényekben. 

Egy másik elfogadott módosítás értelmében a Román Rendőrség az illetékes hatóság, amely a fegyverbirtoklást, -viselést és -használatot ellenőrzi. A törvény hatályba lépéséig a Romániában gyártott, vagy az országba importált önvédelmi gázsprayeket, vagy riasztó- és jelzőpisztolyokat kizárólag az országban lehet eladni, megvásárolni és használni, mondja ki egy másik módosítás.

(Címlapi illusztráció forrása: Hargita megyei rendőrség)








EZT OLVASTA MÁR?

X