Volt alkotmánybíró: az államfőn múlik, hogy lesznek-e december 6-án választások


-A A+

Csak akkor lesznek parlamenti választások december 6-án, ha Klaus Iohannis államfő visszaküldi a parlamentnek újbóli megfontolásra a választások megszervezéséről szóló törvényt, és a törvényhozás nem szavazza meg újból a jogszabályt, hanem a kormány hatáskörében hagyja a választások időpontjának kitűzését.

Erről Augustin Zegrean, az alkotmánybíróság volt elnöke beszélt szerdán az Agerpresnek, miután a taláros testület közzétette annak a döntésnek az indoklását, amellyel elutasította a Klaus Iohannis államfő és a kormány alkotmányossági kifogásait a parlamenti választások megszervezéséről szóló jogszabállyal szemben.

Az indoklásban a bírák többek között leszögezik: noha az a kormányhatározat, amely december 6-ára tűzi ki a parlamenti választásokat, a vonatkozó törvény tiszteletben tartásával született meg, hatályát veszti abban a pillanatban, amikor életbe lép a parlament által elfogadott jogszabály.

Ez utóbbi törvény többek között előírja, hogy a választások időpontjáról a parlament dönt sarkalatos törvénnyel, legalább 60 nappal a kijelölt dátum előtt. Ha tehát ez a jogszabály hatályba lép, a parlamenti választásokat december 6-án már nem lehet megtartani. A választások megszervezése ezen a napon már csak akkor lehetséges, ha a törvény nem lép hatályba, hanem érvényben marad a vonatkozó kormányhatározat.

Augustin Zegrean rámutatott, az alkotmánybírósági vizsgálatnak alávetett törvény még nem lépett hatályba, jelenleg Klaus Iohannis államfőnél van, akinek 10 nap áll a rendelkezésére arra, hogy kihirdesse, illetve visszaküldheti a parlamentnek újbóli megfontolásra. Ha kihirdeti a jogszabályt, akkor a választásokat már nem lehet december 6-án megtartani. Ha visszaküldi a parlamentnek, akkor hatályban marad a kormányhatározat.

A szerdán közzétett alkotmánybírósági indoklás leszögezi, a parlamentnek hatáskörében áll megszabni a választások dátumát. Erről sarkalatos törvénnyel és egyszerű törvénnyel egyaránt rendelkezhet, attól függően, hogy a kijelölt időpont a parlament mandátumának lejárta után vagy előtt van. Lévén, hogy a parlament által jelen esetben elfogadott jogszabályban az szerepel, hogy a törvényhozás sarkalatos törvénnyel dönt a választások időpontjáról, a dátumot a parlament mandátumának lejárta utáni három hónapon belül kell kitűzni.

A jelenlegi parlament mandátuma december 20-án jár le.








EZT OLVASTA MÁR?

X