Hargita megye: kiegyeztek a területi RMDSZ-szervezetek a befutó helyek elosztásában


-A A+

Szerda este sikerült megegyezniük a Hargita megyei területi RMDSZ-szervezeteknek a megyei képviselői és szenátori jelöltlisták befutó helyeinek elosztásáról. A jelöltlistán a pénteken összeülő Szövetségi Állandó Tanács (SZÁT) még módosíthat.

Az utolsó pillanatban sikerült döntenie a három Hargita megyei területi RMDSZ-szervezet képviselőiből álló egyeztető tanácsnak (HET) arról, hogy a következő parlamenti ciklusban kik esélyesek képviselői és szenátori mandátumra.

A csütörtökön késő estébe nyúló tárgyalás eredményeképpen a szenátori listánTánczos Barna Csík-, és Antal Lóránt Udvarhelyszék képviseletében nyerhet újabb mandátumot. A képviselő listán Kelemen Hunor szövetségi elnök, Hajdu Gábor a csíki területi, Bende Sándor a gyergyói, Ladányi László és Sebestyén Csaba pedig az udvarhelyi régió képviseletében került bejutó helyre.

Becze István, a csíkszéki RMDSZ ügyvezető elnöke a Maszol érdeklődésére elmondta: hosszas tárgyalások és egyeztetések előzték meg a döntést, ám végül konszenzusra jutottak a területi szervezetek képviselői és egyöntetűen szavaztak a jelöltlistára.

A politikus szerint még sok múlhat azon, hogy az Erdélyi Magyar Szövetséggel (EMSZ) milyen együttműködési megállapodást köt az RMDSZ vezetősége: szükség lesz-e arra, hogy bejutó helyet adjanak át az MPP vagy az EMNP valamelyik jelöltjének.

„Pénteken ül össze a SZÁT, amely szabály szerint kétharmados többséggel módosíthatja a listát. Abban reménykedünk, hogy egyik térség sem sérül, és mindegyik megfelelően lesz képviselve" – tette hozzá Becze István.








EZT OLVASTA MÁR?

X