Alkotmányossági óvást nyújtott be a PNL a Törvényhozási Tanács elnökének megválasztása miatt


-A A+

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) megtámadta csütörtökön az alkotmánybíróságon Florin Iordache kinevezését a Törvényhozási Tanács elnökévé.

A PNL szerint a szociáldemokrata (PSD-s) frakcióvezető elnökké választásánál sérült a törvényesség alkotmány által garantált elve. A liberálisok indoklásukban rámutatnak, hogy az 1993/73-as törvény alapján a Törvényhozási Tanács elnökét a képviselők és szenátorok többségének szavazatával választják meg, ez – állítják a liberálisok – legkevesebb 234 szavazatot jelent, márpedig Florin Iordachét 185 támogató szavazattal nevezték ki a Tanács elnökévé.

A PNL szerint ugyanakkor a képviselő elnökké választása a tekintetben is alkotmánysértő, hogy Florin Iordache nem teljesíti az 1993/73-as számú törvény által előírt, jó szakmai és erkölcsi hírnévre vonatkozó kitételt, miután 2017-ben, a Grindeanu-kormány igazságügyi minisztereként, kidolgozta a 13-as számú – a korrupciós bűncselekményekért járó büntetések enyhítésére vonatkozó – sürgősségi kormányrendeletet, valamint az amnesztiát és kegyelmet érintő tervezetet. Kifogásolják továbbá, hogy Iordache pályázati iratcsomójából hiányzott az a dokumentum, amely szerint lemondott szociáldemokrata párti tagságáról.

A parlament plénuma kedden 185 támogató és 43 ellenszavazattal Florin Iordachét választotta a Törvényhozási Tanács elnökévé.

(A nyitókép illusztráció | Fotó: Agepres)
EZT OLVASTA MÁR?

X