Negyedik mandátumát kezdte el Tamás Sándor, aki új alelnököt is javasolt


-A A+

Csütörtökön megalakult Kovászna megye tanácsa. A járványhelyzet miatt az önkormányzat udvarán tartott zárt körű ülésen tette le hivatali esküjét a negyedik mandátumát kezdő Tamás Sándor háromszéki tanácselnök és 27 tanácstag, ugyanis egy önkormányzati képviselő igazoltan hiányzott a beiktatási ceremóniáról.

Kovászna megye tanácsában a következő négy évben jelentős többséggel rendelkezik az RMDSZ, hiszen az eddigi 20 helyett 22 önkormányzati képviselője van, ezek mellett három-három tanácstagja az Erdélyi Magyar Szövetségnek (EMSZ) és a Nemzeti Liberális Pártnak (PNL) és két önkormányzati képviselője a Szociáldemokrata Pártnak (PSD).

Székfoglaló beszédében Tamás Sándor kifejtette: 25 éve tevékenykedik a politikában, de még mindig lámpalázas, amikor választásokra kerül sor, illetve amikor eskületételen vesz részt. A megyei tanácselnök elmondta, Háromszéken lefektették a fenntartható fejlődés alapjait, és a következő négyéves mandátumának feladata, hogy működtetni tudják a székelyföldi gazdasági és kulturális erőteret, és szavatolják a székely identitás megélésének lehetőségét.

A következő négy esztendő céljai között említette a Kovászna megyei egészségügyi ellátás fejlesztését azáltal, hogy javítják a kórházak felszereltségét és az egészségügyi intézményekben uralkodó hangulatot is. Emellett összeköttetést alakítanak ki Kovászna megye és az épülő brassói nemzetközi repülőtér között, valamint szorgalmazzák a Brassó – Kézdivásárhely–Bákó-autópálya építését, fejlesztik a megyei úthálózatot és a szociális, gyerekvédelmi rendszert. Tamás Sándor elmondta: zöld mozgalmat indítanak Háromszéken és tovább korszerűsítik a hulladékgazdálkodást.

„Maradok, aki voltam: a tettek embere, akire lehet számítani, akinek fontos az adott szó és a csapatmunka. Biztonság, fejlődés, jövő, erre alapozunk” – összegzett az eskületételi ceremónián Tamás Sándor.

Grüman Róbert kegyvesztett lett?

Az új Kovászna megyei tanács megalakulását követő online sajtótájékoztatón a Maszol kérdésére Tamás Sándor elmondta: részben változtatni szeretne a csapatán, ezért a pénteki tanácsülésen egyrészt az eddig is alelnökként dolgozó Henning Lászlót javasolja, ám Grüman Róbert helyébe Jakab István Barnát jelöli önkormányzati alelnöknek.

Az RMDSZ szabályzata értelmében az önkormányzati alelnökök személyéről a Háromszéki Képviselők Tanácsa (HKT) dönt a tanácselnök javaslata alapján, hiszen ő az, akinek négy évig együtt kell dolgoznia velük, mondta Tamás Sándor hozzátéve, hogy a járványhelyzet miatt a 97 tagú Háromszéki Képviselők Tanácsával az elmúlt napokban online és telefonon konzultált.

Az általa javasolt alelnököket, Henning Lászlót és Jakab István Barnát a HKT tagjainak nagytöbbsége támogatta, ezért az új összetételű önkormányzat első ülésén őket választják meg.

Repülőtér-építés után háromszéki fejlesztéseket irányíthat Jakab István Barna?

Jakab István Barna 29 éves repülőmérnök, a Brassó-Vidombáki Nemzetközi Repülőtér építésének projektmenedzsere, korábban dolgozott a Blue Air légitársaságnál, Hollandiában a legnagyobb légi irányítóközpontban, 2017-ben pedig egy tudományos dolgozatáért a brit Királyi Navigációs Intézet Michael Richey Érmével tüntette ki Fülöp herceg.

A háromszéki önkormányzat leköszönő alelnöke, Grüman Róbert Facebook-bejegyzésében kifejtette: „a megyei tanács alelnöki tisztsége eszköz volt, hogy feltegyük Háromszék turisztikai kínálatát az ország idegenforgalmi térképére, hallassuk az erdélyi magyar közösség igényeit Strasbourgban, olyan start-up támogatási rendszereket indítsunk el, amelyek által itthon maradásra ösztönöztük a székelyföldi fiatalokat”.

Tamás Sándor elmondta: Grüman Róbertet a Kovászna megyei tanács tagjaként a külügyi bizottság elnökének jelölik, és a következő időszakban is folytatja a munkát Strasbourgban, ahol az Európa Tanács Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusa önkormányzati bizottságának elnöke, így fontos külpolitikai tevékenységet lát majd el.








EZT OLVASTA MÁR?

X