Borboly nyugdíjazná az RMDSZ „old school” politikusait, de nem nevezi meg őket


-A A+

„Ideje lenne elismerni, hogy az udvarhelyszéki kollégák a lehető legjobb döntést hozták meg a megyei tanácselnökjelöltre vonatkozóan, mert felismerték, felmérték a Hargita megyei valóságot, bár erős ellenszélben dolgoztak. Nem hibázott Csíkszereda hétfőn beiktatandó polgármestere sem, aki vállalta a kihívást, az előválasztást, a belső ellenszél dacára” – fejtette ki pénteken a Maszolnak Borboly Csaba.

A politikust azután kerestük meg, hogy a Nethuszár kiszúrta: Hargita Megye Tanácsának elnöke egy korábbi facebookos videóüzenetében arról beszélt, hogy egyesek félre akarták őt tenni, udvarhelyszéki kollégáival együtt meg akarják őt zabolázni, és az „old school” politikusoknak ideje nyugdíjba menniük. Borboly Csaba mindezt tíz nappal ezelőtt, egy frankfurti élő bejelentkezés végén mondta el, miután a Hargita megyei járványhelyzetben hozott döntéseket részletezte hosszasan.

 „A politika építésének, a politika gyártásának eljött egy új időszaka. (…) Menjenek nyugdíjba azok a politikusok – azt szoktam mondani, old school politikusok –, akik azt gondolják, hogy pártérdekek mentén, akár engemet megzabolázva vagy az udvarhelyszéki kollégáimat megzabolázva el tudják érni, hogy a politika másképpről szóljon. Higgyék el, zajlik egy nagyon erős belső harc…Én önökben bízom…Azokban, akik félre akartak tenni engemet, kollégáimat, azokban nem bízom…Önök se bízzanak. Kérem a támogatást, kérem a segítséget” – fogalmaz a reptéri bejelentkezésében Borboly Csaba. (Az alábbi videón 18:10-től kezdődik ez a szövegrész.)

 

A tanácselnök nem fejtette ki, hogy kik azok az „old school” politikusok, akiknek a nyugdíjazását üdvösnek tartaná, de értelemszerűen RMDSZ-es politikusokra gondolhatott, mert „belső harcot” emlegetett. Megkértük Borboly Csabát, nevezze meg ezeket a személyeket, illetve fejtse ki bővebben, mit ért az alatt, hogy a politika építésének egy új szakasza kezdődött el. A tanácselnök írásban reagált a kérdéseinkre.

„Akinek nem inge, ne vegye magára”

Válaszában kifejtette, nem akar senkit sem nyugdíjba küldeni, csak elmondta a véleményét arról, hogy milyen irányba változik a politika, a választókkal való kapcsolattartás, a választói igények megjelenítése. „Egy sokkal közvetlenebb kapcsolatépítés felé haladunk, ma már nem a plakátról néznek kifele a politikusok, hanem interaktív, kétoldalú kommunikációra épülő kapcsolat van választók és választottak között, és azt fontos megérteni” – fejtegette.

Megjegyezte azt is, hogy „akinek nem inge, ne vegye magára”, mindenki maga döntse el, hogy amit mondott, annak van-e üzenetértéke a számára. Szerinte olyan kihívások jelentek meg az elmúlt 14 hónapban, főleg Hargita megyében, amelyekre építő jellegű válaszokat kell adni az RMDSZ-ben. „Bízom benne ez meg is fog történni a szervezetünkben. Ez nem minden esetben sikerült, történtek hibák, amelyekből tanulni kell” – állapította meg.

Hogy milyen hibákra gondolt, a következőkből derül ki: „Ideje lenne elismerni, hogy az udvarhelyszéki kollégák a lehető legjobb döntést hozták meg a megyei tanácselnökjelölt személyére vonatkozóan, mert felismerték, felmérték a Hargita megyei valóságot, bár erős ellenszélben dolgoztak. Nem hibázott Csíkszereda hétfőn beiktatandó polgármestere sem, aki vállalta a kihívást, az előválasztást, a belső ellenszél dacára. Ezeket a kollégákat utólag a helyes döntésükért elismerés illeti, nem kritika.”

Itt Borboly Csaba arra utalhatott, hogy a Hargita megyei egyeztetőt tanácsban Bíró Barna Botond udvarhelyszéki RMDSZ-elnök támogatta őt abban, hogy Hargita megyében az RMDSZ tanácselnök-jelöltje legyen. Emellett arra, hogy Korodi Attila előválasztáson mérkőzött meg Ráduly Róberttel a csíkszeredai polgármesterjelöltségért, és erről a parlamenti képviselőt egyesek gyaníthatóan megpróbálták lebeszélni.

Kik az „old school politikosok”?

Borboly a válaszában kifejti azt is: a „régi politikai iskola” tagjainak azokat tartja, akik munka nélkül revendikálnak tisztségeket, és ismerik azokat a belső intrikákon alapuló technikákat, amelyekkel akár meg is tudják szerezni ezeket a pozíciókat. „Az ilyen potyautasokat nem bírja el a szervezet. Megváltozott világban, nem elég kiülni a tulipános plakátra, aztán négy évig a belső intrikákra koncentrálni, belső klikkeket építeni, és fúrni azokat  a kollégákat, akik keményen dolgoznak a szavazók bizalmáért” – részletezte.  

Majd azt fejtegette, hogy átlátható döntéshozatalra, kiszámítható és tisztességes rekrutációra, utánpótlás-kijelölésre és olyan politikai munkára van szükség az RMDSZ-ben, amelynek alapja a bevonás, megosztás, közös munka, szolidaritás és az egyenlő felek közti párbeszéd.

„A sérelmi politizálás ideje lejárt. A „mi volt 30 éve” időszaka lejárt. (…) A teljesítményt elismerni kell és nem sárba taposni. A magyar választói közösség nem értékeli a belső villongásokat, bármilyen is legyen a logó!” – írta válaszában Borboly, aki – mint fogalmaz – bízik abban, hogy a helyhatósági előválasztások és jelölések tanulságát mindenki le tudja vonni, a szükséges (ön)korrekciókat el tudja végezni, és összefogva, teljes erővel azon fognak dolgozni, hogy az RMDSZ 6 százalékot teljesítsen december 6-án.








EZT OLVASTA MÁR?

X