Az RMDSZ szerint a kormány rossz döntést hozott azzal, hogy bezáratta az iskolákat


-A A+

FRISSÍTVE - Semmi sem indokolja azt, hogy minden iskolát és osztályt bezárjanak. A kormány elhamarkodott döntésével úgy állítja be a tanulókat és a pedagógusokat, mint a koronavírus hordozóit. Eközben Európa országainak nagyon nagy része – nagyobb fertőzöttségi aránnyal – körültekintően jár el, és hagyja fejlődni a diákokat – állapította meg hétfő esti közleményében az RMDSZ.

Az érdekvédelmi szervezet álláspontja szerint az online tanításnak beláthatatlan következményei lesznek hosszú távon, nem beszélve arról, hogy ennek a feltételei sem adottak: a kormány az elmúlt fél évben nem volt képes digitális eszközökkel ellátni az iskolákat. Ugyanakkor a pedagógusok és az oktatási szakemberek is állítják: az óvodások és az alsó tagozatos iskolások esetében a digitális oktatással nem fejleszthetőek olyan képességek, mint a szövegértés, a helyes tájékozódás, az írásbeli és szóbeli kompetenciák elsajátítása – érvelnek a közleményben.

Éppen ezért az RMDSZ azt kéri a kormánytól, hogy minden iskolában és óvodában, ahol a járványügyi helyzet ezt lehetővé teszi, kezdjék újra az oktatást 9. osztályig. Egyes iskolák bezárásáról, ahol ez indokolt, a helyi önkormányzatok és megyei tanfelügyelőség véleményét kikérve a megyei sürgősségi bizottság (Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă) döntsön.

Az iskolák nyitva tartását indokolja, hogy a diákok kontrollált környezetben vannak, a pedagógusok mindent megtesznek azért, hogy a közegészségügyi szabályokat betartsák. Rendszeres az egészségügyi felügyelet, hiszen a pedagógusok naponta elbeszélgetnek a diákokkal egészségi állapotukról. Amennyiben valakiről kiderül, hogy tünetekei vannak, azonnal értesítik a családorvost és az illetékes hatóságokat. Továbbá a tapasztalat azt mutatta, hogy az őszi iskolakezdés után nem nőttek ugrásszerűen az oktatási intézményekben az esetszámok.

Az emberek nagy többsége betartja a közegészségügyi előírásokat, és közben partnerséget vár a kormánytól. Cserébe megalapozatlan válaszokat, meggondolatlan döntéseket, kapkodást és bűnbakkeresést tapasztal. Nem szabad most olyan döntést hozni, amely rövid távon könnyebbnek tűnik a kormánynak, hosszú távon viszont egy egész generációt megnyomorít. Mi hiszünk a pedagógusokban. Békeidőben is rájuk merjük bízni a gyermekeinket, tudjuk, hogy ezekben a nehéz időkben is helytállnak – nyomatékosították közleményükben.

 

„A gyermekeknek és a szülőknek sem kedvez”

Az iskolabezárások ellen foglalt állás a képviselőház plénuma előtt, a kormányfő órájában Benedek Zakariás, az RMDSZ frakcióvezetője is. Felszólalásában felszólította az Orban-kabinetet, értékelje újra a tanintézmények és a piacok bezárásáról szóló rendelkezéseit, és a nyugat-európai legjobb gyakorlatok mentén találjon megoldást a problémákra.

A képviselő nehezményezte a kormánynak azt a döntését, hogy bezárja a zárt térben működő élelmiszerpiacokat, hiszen ezáltal csődbe viszi a kistermelőket, míg a szupermarketek továbbra is nyitva maradhatnak zárt térben is. Benedek kitért a tanintézmények bezárására is.

„Nyugat-Európában egyetlen országban sem zárták be teljesen az iskolákat. Romániában viszont arra kötelezik az oktatókat, hogy minden szinten online tartsák meg óráikat, amely a kisebb korosztályok esetében nem működik, ha legalább egy szülő nem követi kellő figyelemmel gyerekét. Ez a rendelkezés senkinek sem kedvez: sem a gyermeknek, sem a szülőnek, sem az oktatónak” – idézte az RMDSZ közleménye Benedek Zakariást.

A frakcióvezető rámutatott arra is, hogy a kormány elhanyagolta a szociális szolgáltatásokat nyújtó szervezeteket és támogatásukat teljesen az önkormányzatokra bízta olyan körülmények között, hogy nem nyújt kellő kiszámíthatóságot pénzügyileg működésükre.

„Megengedhetetlen, hogy egy kormány ne legyen tekintettel azokra a szociális szolgáltatásokat végző szervezetekre, amelyek gyakorlatilag az állam feladatait látják el, és ne biztosítson kellő erőforrást ahhoz, hogy biztonságba tudják működésüket” - tette hozzá a közlemény szerint Benedek Zakariás.

(Címlapkép forrása: Pixabay)
EZT OLVASTA MÁR?

X