Koronavírus elleni korlátozások: határozott és higgadt intézkedéseket vár el az államfő


-A A+

Határozottságot kért a prefektusoktól Klaus Iohannis államfő a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozó intézkedések gyakorlatba ültetésében.

Az elnök távértekezletet tartott a prefektusokkal a kormányfő és több miniszter jelenlétében. Iohannis rámutatott: a hét elejétől érvényes korlátozó intézkedéseket „határozott, korrekt és világos módon, megfelelő magyarázatok kíséretében" kell gyakorlatba ültetniük a prefektusi hivataloknak, a rendőrségnek és a csendőrségnek.

„Itt most nem politikai intézkedésekről van szó, hanem elengedhetetlenül fontos közegészségügyi intézkedésekről, és sok ember élete forog kockán" – fogalmazott az államfő, hangsúlyozva a megfelelő kommunikáció szükségességét. „Közöljék az intézkedéseket, közöljék, hogy mi történik, de ne legyenek pánikkeltő hírek forrásai. Ez hiba lenne. Mindannyiunkat aggodalommal tölt el a helyzet, de nem szabad bepánikolnunk. Nagyon határozottaknak kell lennünk, tiszta fejjel kell döntéseket hoznunk, és egyetlen célunk kell legyen: az emberek egészségének megőrzése" – tette hozzá.

Iohannis szerint az új intézkedések „helyesek és jól átgondoltak", s várhatóan két, legtöbb három hét múlva mutatkoznak majd meg az eredményeik.

A kormány által három-négy héttel ezelőtt hozott intézkedések is eredményesek voltak, hiszen immáron a hármadik hete 10 ezer körül stagnál a napi új esetek száma, de nem voltak elégségesek, mert az intenzív terápiás ellátást igénylő betegek száma tovább nőtt, ezért volt szükség a szigorításokra – hangsúlyozta.

Iohannis ismét elmondta, hogy Románia várhatóan 2021 első negyedében kapja meg az első adagot a koronavírus elleni vakcinából. Első körben az egészségügyi dolgozókat oltják be, aztán a kockázati csoportokba tartozók következnek, a teljes lakosság beoltása pedig legkorábban tavasszal vagy nyáron várható – emelte ki.








EZT OLVASTA MÁR?

X