Kiakadt a székely szimbólumos védőmaszkok miatt Dan Tanasă


-A A+

FRISSÍTVE: A románok méltóságába gázolásának nevezte azt Dan Tanasă blogger, hogy némely székelyföldi nagyáruházakban székely szimbólumokkal díszített védőmaszkokat viselnek egyes alkalmazottak. FRISSÍTÉS: Fejér László Ödön, az RMDSZ kézdivásárhelyi szenátora szerint Tanasától „saját nemzettársai is félhetnek”.

Az „elnyomott székelyföldi románok” önjelölt érdekvédelmi aktivistájaként a magyar nyelv- és szimbólumhasználat ellen valóságos hadjáratot viselő Tanasă ezúttal azért háborgott, mert a kézdivásárhelyi Kaufland hipermarketben az egyik pénztáros ilyen maszkot viselt – írta a Mandíner a Székelyföld.ma portálra hivatkozva.

A Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) elnöke, Dan Tanasă a blogján kifejtette, hogy a székely zászló „az etnikai szeparatizmus és Erdély Romániától való elszakításának” jelképe, és az áruházlánc „a magyar sovinizmus népszerűsítő politikát fejlesztett ki”, amivel „gúnyt űz a románok méltóságából”.

Fejér László Ödön: Tanasă rosszabb, mint Funar

Fejér László Ödön, az RMDSZ kézdivásárhelyi szenátora érthetetlennek tartja, hogy lehetnek ilyen emberek a Földön, akikben ennyi gyűlölet lakozik?”. A törvényhozó a Maszolnak kifejtette: Dan Tanasă nemcsak a magyarokat vagy a székelyeket gyűlöli, hanem minden embert. „Szerintem a saját nemzettársai is félhetnek tőle” – reagált a román aktivista legújabb kirohanására.

„Általában ezeknek az embereknek a gyűlöletók abból fakad, hogy képtelenek bármit is elérni a világon, sikertelenek, és örökké másban keresik a hibát. Most román hősként próbál feltűnni: egyrészt hogy úgy tűnjön, milyen ügyes, másrészt a román állammal szembeni megfelelési kényszerből” – mondta. A szenátor szerint elképzelhető, „hogy a román állam bízta meg ezzel a tevékenységével”, de valószínűbb, hogy ő próbál a román állam kedvében járni, hogy „őt is valaki figyelembe vegye”.

„Rosszabb, mint Funar (Gheorghe Funar, a szélsőségesen magyarellenes volt kolozsvári polgármester – szerk. megj.). Úgy látom, hogy a történelmet sem ismeri, hiszen Románia történelme a soknemzetiségűségen alapul. Erdélyt magyarok, szászok, románok, zsidók, törökök lakták, nekik köszönhetően lett ez a szép Erdélyország, amit ők száz éve megörököltek, és azóta se tudnak vele mit kezdeni. Ezek a nemzetek a kölcsönös tisztelet jegyében éltek, tisztelték egymás szimbólumait, s ennek köszönhetően lettünk ilyen gazdagok” – mondta Fejér László Ödön.

A kézdiszéki honatya szerint annál is visszásabb Tanasă támadása a székely jelképek ellen, mert közben büszke arra, ha Bukovinában, Olténiában, Hátszegen vagy a Barcaságban kitűzik a helyi közösségek szimbólumokat. „De úgy látszik, itt, a székely többségben nagyon zavarja őt ez a szimbólum, ez a betegsége neki” – fűzte hozzá.

Fejér szerint a figyelemelterelő politikának is lehet a része mindez. „Hogy áll Románia? Emberek halnak meg, mert nem vagyunk semmire képesek. Az iskolákat bezárják, a kórházak nincsenek megfelelően felszerelve, az emberek elveszítik a munkahelyeiket, és most próbálja egy ilyen embergyűlölő a magyarokra, a székelyekre kenni ezt a dolgot. Ez a legaljasabb dolog!” – fakadt ki a szenátor. A Kovászna megyei törvényhozó szerint a közelgő választásokon minden meg kell tenni annak érdekében „hogy az ilyen emberek ne kerüljenek a parlamentbe”.








EZT OLVASTA MÁR?

X