Nem került be a diszkriminációellenes tanácsba Dan Tanasă


-A A+

Nem választották be az Országos Diszkriminációellenes Tanácsba (CNCD) a magyarellenes akcióiról elhíresült Dan Tanasát. A parlament két házának együttes plénuma kedden szavazott a testületben megüresedett hét mandátum várományosairól. Politikai források szerint az RMDSZ jelöljte, Asztalos Csaba megőrizheti tisztségét az intézmény élén.

A képviselők és szenátorok kedden titkos szavazással a CNCD új tagjaivá a következő személyeket választották (zárójelben a jelölő pártok):

  • Adrian Diaconu (PSD)
  • Horia Grama (PSD)
  • Astalos Csaba (RMDSZ)
  • Cristian Iura (PNL)
  • Mariana Moț (PNL)
  • Claudia Popa Sorina (PNL)
  • Cătălina Olteanu (USR).

Mint ismert, a testületben megüresedett mandátumokra 26-an jelentkeztek. A jelölteket részben a pártok javasolták, részben egyénileg pályáztak meg egy-egy posztot a CNCD-ben.Olyan jelöltek is akadtak köztük, akik a hátrányos megkülönböztetés „élharcosainak” számítanak, köztük Dan Tanasă. A magyarellenességről elhíresült bloggert a székelyföldi románok szervezete javasolta a testületbe.

A titkos szavazáson a parlamenti pártok jelöltjei nyertek mandátumot. Dan Tanasă nem került be a testületbe, a CNCD tagja lett viszont a Szociáldemokrata Párt (PSD) jelöltjeként Horia Grama. A volt Kovászna megye prefektus a háromszéki kormányhivatal élén számos magyarellenes intézkedésével tűnt ki. 

A CNCD elnökének, Asztalos Csabának a parlament kedden szintén megújította a mandátumát. Az új összetételű testület a következő napokban választja meg a saját soraiból az elnökét. A HotNews politikai forrásokra hivatkozva azt írta: Asztalos Csaba elnökké választását a PSD is támogatja, így az RMDSZ által javasolt jogász nagy eséllyel megőrizheti tisztségét a CNCD élén. Ezt a Maszolnak RMDSZ-es források is megerősítették.








EZT OLVASTA MÁR?

X