Dan Tanasă és társai: a diszkrimináció élharcosai kérnek helyet a diszkriminációellenes tanácsban


-A A+

Hétfőn délután hallgatja meg a parlament együttes emberjogi szakbizottsága azt a 26 személyt, akik az Országos Diszkriminációellenes Tanácsban megüresedett hét mandátumra pályáznak. Olyan jelöltek is akadnak köztük, akik a hátrányos megkülönböztetés „élharcosainak” számítanak, köztük Dan Tanasă a magyarellenességről elhíresült blogger is. A hét mandátum várományosairól kedden szavaz a parlament.

Az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) hét tagjának, köztük a testület elnökének, Asztalos Csabának a mandátuma lejárt. A megüresedett tisztségekre huszonhat jelölt pályázik, akikről kedden dönt majd a parlament. Őket részben a pártok javasolták, részben egyénileg pályáznak egy helyre a testületben. Az RMDSZ jelöltje továbbra is Asztalos Csaba. Arról, hogy a jogász továbbra is a CNCD elnöke marad-e, már az új összetételű testület dönt.

A székelyföldi románok jelöltje Dan Tanasă

A helyzet visszásságát mutatja, hogy a tisztségekre pályázó jelöltek között olyanok is szép számmal akadnak, akik nyíltan támogatják a diszkrimináció különféle formáit. A székelyföldi románok szervezete által javasolt Dan Tanasát nem is kell különösebben bemutatni. A blogger az elmúlt nyolc évben perek százait indította a székely és magyar jelképek használata ellen, a román jelképek kizárólagosságáért, valamint a román nyelvi hegemónia fenntartásáért.

Perei nyomán több tucat székelyföldi település középületeiről, köztereiről kellett eltávolítani a székely zászlót vagy a helyi zászlót, több tucat székelyföldi polgármesteri hivatal épületéről kellett eltávolítani a községháza vagy városháza feliratot. Legutóbb múlt hétfőn érte el bírósági úton, hogy Csíkszeredában le kell cserélni azokat a kétnyelvű utcanévtáblákat, amelyeken egy sorban van kiírva az utca magyar és román neve, olyanokra, amelyeken felül szerepel a román utcanév, és alatta a magyar.

Pártvándor, a genderelmélet ellenfele

A Szociáldemokrata Párt (PSD) egyik szenátora, Andrei Diaconu szintén megpályáz egy helyet a CNCD-ben. A volt rendőr ellen korábban vizsgálat indult lopott gépkocsik eladása miatt, ügyészségi eljárás elhúzódása miatt azonban a bűncselekményei időközben elavultak, így a politikus büntetlen előéletűnek minősül.

A szenátor 2012-ben került a parlamentbe a Dan Diaconescu Néppárt listáján. Ezt követően átigazolt Gabriel Oprea Országos Szövetség Románia Haladásáért nevű pártjába, két évvel ezelőtt pedig a PSD tagja lett. A szociáldemokraták egyenesen a CNCD elnöki tisztségét szemelték ki számára, a pártvezetés végül azonban már csak egyszerű tagként jelölte a testületbe.

Adrian Diaconu egyike azoknak, akik betiltaná a genderelmélet oktatását Romániában. Ezt azzal indokolta, hogy a „hagyományos szellemben nevelkedett társadalom még nem készült fel erre az elméletre”. A sajtó kérdésére, hogy szerinte mi a genderelmélet lényege, csak annyit válaszolt: a „kérdés túlságosan is filozofikus ahhoz, hogy két mondatban össze lehessen foglalni”.

Magyarellenes prefektus, homofób ortodox tanácsos

Jelöltette magát a CNCD-be Horia Grama is, aki 2001-2005 között volt Kovászna megye prefektusa. A háromszéki kormányhivatal élén számos magyarellenes intézkedésével tűnt ki. Később a Nukleáris és Radioaktív Hulladékok Ügynökségének elnöke volt, tavaly az Orbán-kormány mozdította el tisztségéből. A parlamentnek küldött pályázata tele van nyelvtani hibákkal, amiből kiderül, hogy az anyanyelvét sem ismeri.

A Traian Băsescu által alapított Népi Mozgalom Pártja az ortodox pátriárka tanácsosát, Ionut Mavrichi ortodox teológust javasolja a tanácsba. A jelölt az ortodox teológiai fakultás tanára. Két évvel ezelőtt a Román Patriárkátust képviselte a parlamenti imacsoportban. 2013-ban 254 személlyel együtt aláírta a levelet, amelyben a homoszexuálisokat elítélő nyilatkozata miatt bebörtönzött Sorin Dumitrescu festőművész szabadlábra helyezését kérték. Ionuț Mavrichi szerint a homoszexualitás a természet ellen való, és helyrehozhatatlan kárt okoz az „emberi kiteljesedésben”.

További jelöltek: a nem magyar nemzeti kisebbségek csoportja Luminița Gheorghiut és Ilie Dincát javasolja, a Nemzeti Liberális Párt Cristian Jurát, Tatiana Sandut és Claudia Popát. A pályázók között találhatjuk még a Dăncila-kormány volt államtitkárát, Doru Frunzulicát, a galaci Bencze Marta-Iozefinát, akit 2016-ban a Fogyatékos Személyek Jogait Ellenőrző Konvenció monitorizálási tanácsának elnökévé neveztek ki, Noni-Emil Iordache kormánytanácsost, Radu Potcoavă rendezőt, forgatókönyvírót,  Valentina Filofteia Şerban népdalénekest, a Román Emberjogi Intézet Főtanácsának képviseletében Mădălina Tomescut és Daniela Tontscht.








EZT OLVASTA MÁR?

X