A székelyföldi románok kérik, hogy Dan Tanasă legyen a diszkriminációellenes tanács tagja


-A A+

A Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Polgári Fóruma (FCRCHM) levelet intézett csütörtökön a parlamenthez, amelyben kéri, hogy Dan Tanasă újságírót, a Méltóságért Európában Polgári Szervezet elnökét válasszák az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) tagjává.

Az FCRCHM levelében azt írja, hogy Dan Tanasă "a három megyében számszerű kisebbségben élő románok fontos polgári vezetője és jogaik védelmezője", aki önkéntes tevékenysége során "bőséges tapasztalatra tett szert a diszkrimináció elleni küzdelem terén", és aki számos pert megnyert, amelyeket „a magyar etnikumú helyi vezetők visszaélései miatt indított”.

A dokumentum emlékeztet, hogy 2014 júniusa óta Dan Tănasă a Méltóságért Európában Polgári Egyesület alapító elnöke. „Ez az egyesület azon értékekért folytat küzdelmet, amelyek minden demokratikus társadalom sajátjai: szabadság, demokrácia, egyenlőség, emberi méltóság és emberi jogok” - mutat rá a levél.

Dan Tănasă egy Facebook-bejegyzésében kifejti: bár benyújtotta jelölését, tudatában van annak, hogy nincs esélye bejutni a CNCD-be.

"Nem azért, mert nem lenne meg a szükséges szakmai felkészültségem, hanem azért, mert Románia az az ország, ahol a párt mindenben benne van, és ha nem vagy párttag, akkor nincs jogod létezni, függetlenül attól, hogy mennyire vagy felkészült. Csaknem 12 éves tevékenységem során bizonyítottam érdeklődésemet a téma iránt (alap és mesterfokú végzettségem van az etnikumközi kapcsolatok területén), és olyan szakértelmet szereztem a diszkriminációelleni küzdelem területén, amely nagyon kevés embernek van ezen a területen Romániában” - írja Tănasă.

A parlament a jövő héten dönt a CNCD tagjairól.








EZT OLVASTA MÁR?

X