A járványról és az EU-költségvetésről beszélt Iohannis Merkellel telefonon


-A A+

Angela Merkel német kancellárral beszélt telefonon Klaus Iohannis államfő – közölte az Államelnöki Hivatal. A telefonbeszélgetésre Merkel kérésére került sor. 

A német kancellár részvétét nyilvánította a Piatra Neamţ-i kórháztűz áldozataiért, és reményét fejezte ki, hogy a sérültek mielőbb felépülnek. 

A megbeszélés során szó esett a COVID-19 járvány kapcsán hozott intézkedésekről. Iohannis elnök hangsúlyozta, hogy a vírus terjedése az Európai Unióban továbbra is aggodalomra ad okot, és meg kell erősíteni a tagállamok közötti koordinációt és együttműködést.

Megvitatták az Európai Unió 2021-2027-es költségvetéséről szóló tárgyalásokat, valamint az európai gazdaságélénkítési tervet is. „Klaus Iohannis elnök közölte, hogy Románia folyamatosan támogatta e tárgyalások mielőbbi befejezésének szükségességét. Emiatt a román fél konstruktív és felelősségteljes megközelítést tanúsított, egyetértve az EU Tanácsa német elnöksége és az Európai Parlament közötti kompromisszumos javaslatokkal. Románia elnöke hangsúlyozta, hogy hazánk kezdettől fogva támogatta a jogállamiság elveinek tiszteletben tartásához kötött feltételrendszert az Európai Unió költségvetésének kezelésében, és következésképpen támogatja a német elnökség által ezen ügyben elért megállapodást” – írja az Államelnöki Hivatal.

A telefonbeszélgetésre annak apropóján került sor, hogy az Európai Tanács tagjai csütörtök este videokonferencia keretében tartanak megbeszélést a COVID-19 járvány kezeléséről. 

(Címlapfotó forrása: presidency.ro)








EZT OLVASTA MÁR?

X