Kelemen Hunor: nem minden áron, de cél a kormányzati részvétel


-A A+

Nem feltételek nélkül és nem mindenkivel, de valóban szeretne kormányra kerülni az RMDSZ Romániában – jelentette ki szombaton az InfoRádiónak Kelemen Hunor.

A szövetségi elnök arra a lapértesülésre reagált, hogy az RMDSZ nem elégszik meg államtitkári tisztségekkel, hanem miniszterekkel is részt akar venni a Nemzeti Liberális Párttal (PNL) közösen alakítandó kormányban a december 6-i parlamenti választások után.

"Nem szégyen az, ha egy politikus kormányozni akar, ez a politika egyik velejárója", kell ahhoz, hogy egy párt a programját megvalósítsa – jelentette ki Kelemen Hunor. Közlése szerint az RMDSZ olyan helyzetet szeretne, hogy megkerülhetetlenek legyen a parlamentben és kormányzati tényezőként próbálja a programját megvalósítani.

„Hogy erre lehetőség lesz-e december 6-a után, nem tudom. Ha ki lehet alakítani egy olyan kormányprogramot és egy olyan többséget, ahol a romániai magyar közösség érdekeit képviselve egyről a kettőre jutunk, beleértve a román-magyar kapcsolatokat is országon belül és a két ország között, akkor a kormányzati eszközt nem fogjuk elutasítani" – jelentette ki a szövetségi elnök.

A közlése szerint az RMDSZ programjának két része van. Az egyik az identitás megőrzésének, megerősítésének, újratermelésének biztonsága. „A cél, hogy ezt ne kérdőjelezze meg senki, és tisztelje az ország minden intézménye, és lehetőleg a polgárok nagy többsége” – magyarázta.

 A másik kiemelt része a biztonsághoz való ragaszkodásnak az egzisztenciális terület: a munkahelyek védelme, újak teremtése, gazdasági fejlődést biztosítani, szerinte ennek feltételeit létrehozni. „Ma a járvány miatti egészségügyi helyzet mellett mindenki ezt tartja a legfontosabbnak" – mondta az RMDSZ elnöke.

Összegzésként úgy fogalmazott: olyan Romániára vágynak, amelyben az erdélyi magyar ember otthon érzi magát, és tud jövőt tervezni a családja, a vállalkozása számára, és ez nem kerül veszélybe semmilyen értelemben.
EZT OLVASTA MÁR?

X