Péter Ferenc: szeptemberben megmutattuk közösségünk erejét, legyen ez így december 6-án is! (X)


-A A+

„Nagy sikert arattunk a szeptember 27-i helyhatósági választásokon. Az elvárásoknak megfelelően közösségünk igazán nagy létszámban járult az urnák elé és így megyénkben sikerült megőriznünk, mi több bővítenünk az RMDSZ által jelölt polgármesterek, helyi- és megyei tanácsosok számát, illetve megőriznünk a tanácselnöki széket.  Ez a siker csak úgy lehet teljes, ha ehhez hasonló hozzáállással és odaadással támogatjuk parlamenti képviselőinket. Az önkormányzati munkát csak erős parlamenti képviselettel tudjuk végezni és ez különösen fontos a magyarok számára” – üzente Péter Ferenc, Maros Megye Tanácsának elnöke.

„Láthattuk, tapasztalhatjuk azt, hogy sajátos gondjainkra csak a mi polgármestereink, tanácsosaink találhatják meg a megfelelő választ, de ahhoz, hogy ennek foganatja legyen, kell a parlamenti támogatottság, mivel helyenként kizárólag törvényjavaslat, módosító indítvány kell ahhoz, hogy a helyi szinten is fontos probléma megoldódjon. Hasonlóan fontos, hogy erős lobbival rendelkezzünk a nagy horderejű beruházási munkálatok megvalósításához. Mint ismeretes, úgy a megyei, mint a helyi önkormányzatoknak nincs elegendő saját forrása ahhoz, hogy jelentősebb infrastrukturális beruházásokat eszközöljenek, ehhez kellenek az országos és az uniós források. A különböző minisztériumok által kezelt programokra csak úgy pályázhatunk, ha alaposan ismerjük az elvárásokat, tudjuk mit honnan igényelhetünk. Ugyanakkor fontos az is, hogy az elgondolástól a kivitelezésig tartó folyamatban követhessük a pályázatok útját. Ehhez is kell az, hogy valaki Bukarestben legyen, aki segíti a mi munkánkat.

Mindenkinek a munkája, eredménye fontos számunkra, de kiemelnék két fontos települést, ahol a közös sikert a következő négy évben kell kézzelfogható megvalósításokkal megkoronáznunk. Ez Marosvásárhely, ahol az RMDSZ-támogatásával Soós Zoltán lett a polgármester és Szászrégenben, ahol az alig 20%-os magyar közösségben sikerült újra magyar embert megválasztani a város élére Márk Endre személyében. Az ő sikerük a mi, mindannyiunk sikere is lehet, ha melléjük állunk és a december 6-i parlamenti választásokon való részvétellel számukra is biztosítjuk a bukaresti kapcsot. 

A Maros Megyei Tanács fő célja a megye fejlesztése. A vírusjárvány miatt kialakult helyzetben elsőbbséget élvez a megyei kórház bővítése, az orvosi ellátás korszerűsítése, emellett pedig folytatni kell az elengedhetetlenül szükséges infrastrukturális beruházásokat. S hogy csak néhány konkrét példát említsek, az utóbbi időszakban 60 millió lejt fordítottunk kórházaink fejlesztésére, korszerű orvosi eszközök és berendezések beszerzésére. Emellett 12 millió lejt utaltunk át a koronavírus-járvány elleni küzdelemre, amiből védőfelszereléssel láttuk el kórházainkat, fejlesztettük az intenzív terápiás részleget, tíz nap alatt kialakítottunk egy moduláris kórházat, segítettük a rászorulókat. A vírusjárvány ellenére is sikerül működtetnünk a repülőteret, ami számunkra nagyon fontos közlekedési csomópont. Csipkerózsika álmából ébresztettük fel azáltal, hogy korszerűsítettük a leszállópályát. Továbbra se mondunk le arról, hogy az ipari park közelében, az autópálya és a vasút közelében levő repülőteret Erdély legnagyobb logisztikai központtá fejlesszük.

Folytatnunk kell a megyei úthálózat rehabilitálását is. Az előző négy évben több mint 300 kilométernyi utat aszfaltoztunk, legalább ennyit terveztünk a következő ciklusra is. Maros megye egyik jelentős gazdasági forrása a turizmus lehet, így tovább folytatjuk minden olyan beruházást, amely ezt a célt szolgálja. Ezért nyitottuk meg Erdély egyetlen és Románia legnagyobb motorsport-pályáját, újítjuk fel uniós alapokból a közigazgatásunkban levő Kultúrpalotát és a Természettudományi Múzeumot, illetve saját alapunkból a Teleki Tékát. Fellendítettük Maros megye turizmusát. Megnyitottuk a Visit Maros turisztikai információs irodát és abban a tudatban támogatjuk a hatáskörünkbe tartozó kulturális intézményeket, hogy a vírusjárvány után kínálatukkal jelentősen hozzájárulnak ahhoz, hogy Marosvásárhelyt, a megyét vonzóbbá tegyék.

Ezeket a törekvéseket csak a közképviselet teljesebbé tételével, a parlamenti jelenléttel valósíthatjuk meg. Az elkövetkezendő négy évben közösen kell dolgozzunk azért, hogy folytassuk annak a képletes háznak az építését, amelynek az alapjait az előző mandátumban letettük. Aki épített már házat, tudja: nem az alapok letételével kezdődik a munka és nem a beköltözéssel ér véget. Az építkezés tervezés, kivitelezés, használatba vétel és kiigazítás hosszú és alapos folyamata. Erre kaptunk mi megbízatást a szavazóktól szeptember 27-én. Ha azt akarjuk, hogy ez az építkezés nagyobb lendülettel, eredményesebben – a nehéz idők dacára – folytatódjon, december 6-án is össze kell fogjunk. Tegyünk azért közösen, hogy Maros megye négy év múlva már az élen járjon, követendő példa legyen az egész országban, vonzóvá tegyük az itt élő emberek, a befektetők és a turisták számára. Legyen a kezünkben a parlamenti eszköz is, hogy sikeresen együtt építkezzünk az elkövetkezendő négy esztendőben is!” – fogalmazott Péter Ferenc. 








EZT OLVASTA MÁR?

X