Nem gáz már a gázbekötés! (X)


-A A+

Azt hihetnék, a gáz- vagy áramszolgáltatás ma már alapvető, de ez még mindig nincs mindenhol így. Antal Lóránt azon dolgozik, hogy Hargita megyében ez ne legyen többé probléma.

Mennyire jelent problémát ma Hargita megyében az áram- és gázszolgáltatás? Jól állunk?

Azt kell mondanom, hogy nem állunk jól. Történtek előrelépések, de bőven van még munka. Azt hiszem a gyergyószékieknek nem kell erről sokat mesélnem, ők nagyon jól tudják milyen a gázhálózat hiánya. De Udvarhelyszéken sem ragyogó a helyzet, a 126 településből mindössze csupán 25 település csatlakozik a gázhálózatra, az udvarhelyiek számára pedig most is ismerős jelenség az áramszünet.

Ez nem annyira derűs helyzet. Milyen téren volt javulás, illetve mi várható még?

Ezért is említettem, hogy rengeteg munka áll még előttünk. Eredmények már most is vannak, a legfrissebb rögtön két szempontból is fontos: Székelyvarságon sikerült megoldanunk a sífelvonó áramellátását, így ez ma már működik. Ez egyrészt azt is mutatja, hogy az Electrica élén ma olyan ember áll, aki a megoldások embere, és ha jól tárgyalunk, akkor azzal a saját térségünk, Székelyföld és Hargita megye malmára hajtjuk a vizet.

Ez az együttműködési alap azért is fontos, mert már tavaly is hivatalos levélben kerestem meg az Electrica vezetőségét, és jeleztem, hogy Székelyudvarhelyen sürgős beruházásokra van szükség az ottani villamoshálózaton. Ezen túl szintén RMDSZ-es kezdeményezésre olyan településeken épülhet ki villamos- és gázhálózat, ahol még nincs bevezetve ez a két szolgáltatás, illetve meglévő rendszerek javítására és karbantartására is juthatnak állami pénzek. A Gordon Fejlesztési Társulás – ami 13 udvarhelyszéki önkormányzat közös döntéseként jött létre – is azzal a céllal alakult, hogy uniós és állami források segítségével térségünk gázhálózatait bővíthessük. 

És a földgázhálózat tekintetében?

Itt számomra az egyik legnagyobb öröm ismét a turisztikához köthető: a legelső törvénymódosításom arra kötelezi a gázvállalatot, hogy azokat az országos és helyi fontosságú turisztikai településeket, amelyek az országos gerincvezetéktől maximum 25 km-es távolságra vannak, 2021 decemberéig rácsatlakoztassa a gázhálózatra. Hargita megyében például Borszék, Homoródfürdő, Bálványos, a Gyilkos-tó és Parajd is ilyenek, és ez a csatlakoztatás óriási lendületet adhat az itteni fejlesztéseknek.

A földgáz Románián belül Székelyföldnek különösen fontos, ez nem kérdés. Éppen ezért szintén fontos, hogy az elnök és a kormány is prioritással kezeli, az elkövetkező 5 évben egy 100 milliárd eurós program része egy 12,5 milliárd eurós földgáz és energetikai infrastruktúrát érintő beruházás. Nagy lépésként könyvelem el azt is, hogy két éve közszolgáltatásnak minősítették a földgázt, így számíthatunk Európai Uniós pénzügyi támogatásra is a hálózat bővítésében, aminek a székelyföldi települések közvetlen haszonélvezői lehetnek.

A nagy fejlesztések mindig jól hangzanak, de most is adott a kérdés: születtek olyan döntések, amit a lakosság már érezhet is?

Az olyan települések lakói, amelyeket rácsatlakoztatnak a gázhálózatra, minden bizonnyal érzik a pozitív változást, de ennél kisebbnek tűnő, mégis nagyon fontos előrelépés is történt. A szenátus energetikai bizottságában sikerült átvinnünk azt a javaslatot, amivel megszüntettük azt az abszurd helyzetet, hogy az embernek saját pénzből kelljen kifizetnie a gáz utcai bekötését, illetve a gázórát. Ez egészen elképesztő volt, hiszen a gázóra nem a fogyasztó tulajdona, mostantól pedig csak a saját portánkon belüli gázelvezetés költségei terhelnek. A házon kívüli csatlakozás többé nem a mi zsebünket nyomja, hanem a szolgáltatóét!

Úgy gondolom, hogy feladatunk ezeknek az ügyeknek a követése és előre mozdítása is – bár az országos projektek, a nagy befektetések is közvetlenül érintik a székelyföldi, Hargita megyei embereket, de nekünk azon is kell dolgoznunk, hogy az ilyen jellegű problémákat észrevegyük, orvosoljuk és ellenőrizzük is a kormány munkáját. Ha pedig abba hiba csúszik, esetleg hátrányosan érintene minket, magyarokat, akkor legyünk ott, és emeljük fel a hangunkat.

Comandat de UDMR.
Cod AEP: 13200002

Megrendelő RMDSZ
Választási kód 13200002








EZT OLVASTA MÁR?

X