Januárban veszik csak elő a 2018. augusztus 10-i tüntetés dossziéját


-A A+

A bukaresti törvényszék január 22-ére halasztotta annak az igénylésnek a tárgyalását, amelyben az augusztus 10-i tüntetés ügyében folytatott nyomozás részleges újraindításának jóváhagyását kéri a DIICOT.

Ez a második alkalom, amikor a fővárosi törvényszék elnapolja a tárgyalást. A Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT) volt vezetője, Giorgiana Hosu augusztus 4-én jelentette be, hogy részlegesen újraindítanák a nyomozást a 2018. augusztus 10-i bukaresti tüntetés ügyében, a döntést azonban a bíróságnak is meg kell erősítenie.

Eredetileg a bukaresti ítélőtáblához küldték az igénylést, ez azonban augusztus 10-én elhárította az illetékességet az ügyben, és a fővárosi törvényszékhez továbbította a dossziét.

Mielőtt azonban a törvényszékre került volna, a legfelsőbb bíróság is megvizsgálta az iratcsomót, az ügy egyik gyanúsítottja, Sebastian Cucoş ezredes ugyanis korábban beterjesztett egy alkotmányossági kifogás benyújtására vonatkozó igénylést, amelyet alapfokon az ítélőtábla befogadhatatlannak minősített, az a döntés azonban nem volt végleges, így Cucoş megtámadta azt a legfelsőbb bíróságon, amely aztán jogerősen elutasította.

Amennyiben a fővárosi törvényszék jóváhagyja a nyomozás újraindítását kezdeményező igénylést, a Román Csendőrség volt vezetőhelyettese, Gheorghe Sebastian Cucoş, Laurenţiu Cazan őrnagy, a bukaresti csendőrség vezérigazgatója, továbbá a csendőrség volt vezetője, Cătălin Sindile, valamint Mihai Dan Chirică volt belügyi államtitkár döntéseit fogják ismét kivizsgálni az ügyészek, többek között hivatali visszaélés, hamisított okirat tudatos felhasználása, közhivatalnok által elkövetett közokirat-hamisítás és bűnpártolás gyanúja miatt.

2018 nyarán a Nyugat-Európában élő és dolgozó román közösségek nevében szerveztek tüntetést a fő kormányerőt alkotó Szociáldemokrata Párt (PSD) igazságügyi politikája ellen. A 40 ezresre duzzadt tömeget a csendőrség könnygázzal és vízágyúval feloszlatta, több tucatnyian megsérültek, sokan azzal vádolták meg a karhatalmat, hogy eltúlozta a beavatkozást. A tüntetés után több mint 700 feljelentés érkezett a csendőrség ellen, de senkit sem vontak felelősségre a csendőrök közül.EZT OLVASTA MÁR?

X