Könczei Csaba háromszéki képviselőjelölt: agrárképviseletet a parlamentbe (X)


-A A+

Könczei Csaba mezőgépész mérnök, az RMDSZ háromszéki szervezetének képviselőjelöltje tíz éve vezeti a megye agrárigazgatóságát, komoly tapasztalata van az agráradminisztráció terén. Aktív gazdaként is tevékenykedett, átfogó rálátása van az agrárium lehetőségeire, kihívásaira is. Ezek teszik alkalmassá, hogy a parlamentben agrárképviseletet folytasson. A képviselőjelölttel az agrárium kihívásairól, lehetőségeiről beszélgettünk.

Az utóbbi években komolyan foglalkozott a meglévő öntözőrendszerek felújításának, kiterjesztésének kérdésével, új rendszerek létesítésével. Miért tartja mindezt fontosnak?

A klímaváltozás komoly kihívás elé állította a farmereket. Az öntözés nélkülözhetetlenné vált, a vízhiány megpecsételheti a növénytermesztés jövőjét. Elsődlegesen fontosnak tartom, hogy felújítódjanak a meglévő, de használhatatlan öntözőrendszerek, újak létesüljenek. A legegyszerűbb a felszíni vizeket használni öntözésre, nyilván, ehhez engedély szükséges. Az utóbbi időszakban az engedélyek megszerzésében segítettük a gazdákat, ezt a munkát továbbra is folytatjuk.

Az értékesítés nem kis gondot jelent a kis és közepes gazdák számára…

Ezt mindannyian tudjuk. A nagy farmerek boldogulnak magukban is, lehetőségük van piaci részesedést szerezni. A kis és közepes gazdák viszont nem tudnak egyenként boldogulni. Számukra a szövetkezés a megoldás. A piac igénye szerint, összehangoltan, de külön-külön végezhetik a termelést. Az értékesítésnek viszont közösen kell megtörténnie, a szövetkezeten keresztül. A terményt eladják, a szövetkezet kifizeti a tagoknak az árut. Év végén pedig újabb nyereségük lehet a szövetkezeti tagoknak a nyereség elosztásánál. De a szövetkezet keretében pályázhatnak tárolási kapacitások létesítésére. A raktározott terményt nem kell mielőbb eladni, meg lehet várni a legjobb piaci árat. Nagy mennyiségben, egységes minőségben és minél hosszabb periódusban kell piacra vinni a termékeket, ez a titok, amit csak szövetkezéssel valósíthatnak meg a kisebb gazdák.

A hegyvidék törvénye sokféle támogatást kínál a termelőknek. Mit használhatnak ki a háromszékiek?

A támogatások kihasználásában a feldolgozó kapacitással rendelkező kisvágóhidak felé kell fordulni. Az állatlétszám csökken, mert nincs lehetőség vágásra, hústermékek előállítására. A gyapjú és állati bőr begyűjtésének, feldolgozásának megalapozására is lehet támogatásra pályázni, ez a juhtenyésztők számára lenne hasznos. Most a gyapjú, a bárány vagy juhbőr nem hoz hasznot az állattartóknak. Ez megfordítható a Hegyvidék törvénye lehetőségeinek kihasználásával. Összegzésként: mindezek megoldásához, életbe léptetéséhez, az élhető agrárium megteremtéséhez szükség van a hatékony agrárképviseletre.

Comandat de UDMR, Editat de Fundatia Progress, cod AEP 13200002








EZT OLVASTA MÁR?

X