Grindeanu: nagyjából nulla az esélye, hogy a PSD az AUR-ral szövetkezzen


-A A+

„Nagyjából nulla esélye” van annak, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) a Románok Egységéért Szövetséggel (AUR) társuljon – jelentette ki hétfőn Sorin Grindeanu, a PSD első alelnöke, de hozzátette: ez ügyben a párt politikai tanácsa hoz végleges döntést.

A volt miniszterelnök „meglepőnek” nevezte, hogy az új párt átlépte a parlamenti küszöböt, és úgy fogalmazott, hogy az AUR „túlkapásai” nem illeszkednek az „európai vonalba”, és nincsenek összhangban a PSD elveivel.

A potenciális szövetségekről a párt politikai tanácsa dönt, miután véglegessé vált, hogy mely alakulatok lesznek a parlament tagjai – közölte Grindeanu.

Korábban az USR–PLUS is kizárt bármiféle együttműködést az AUR-ral, amelynek társelnöke, George Simion „úzvölgyi provokátor” hétfőn az etnikai alapon szerveződő pártok beszüntetését célzó alkotmánymódosítás kezdeményezését helyezte kilátásba. A szélsőséges aktivista konkrét az RMDSZ betiltására gondolt.

A parlamenti választásokon leadott minden szavazat megszámlálása után összeül a Szociáldemokrata Párt (PSD) Országos Politikai Tanácsa és nevesíti miniszterelnök-jelöltjét – tette hozzá Sorin Grindeanu. A párt alelnöke azt mondta, a tervek szerint szerdán ül össze a párt vezetőtesülete, akkor döntenek majd a kormányfőjelölt személyéről. „Akkor mondjuk el azt is, kikkel szövetkezünk, és mit teszünk annak érdekében, hogy többséget alakítsunk, és megőrizzük azt, amit a szavazatok révén megszereztünk" – fogalmazott.

Hozzátette, Klaus Iohannis elnöknek tiszteletben kell tartania az alkotmány előírásait és a szavazás eredményét. „Én viszont másra vagyok kíváncsi. 'Jó napot kívánok, PSD'. 2020. április 29-én került sor arra a sajtóértekezletre, amely nemcsak Romániában, hanem Európa-szerte nagy port kavart, és amelyen azzal vádolták meg az RMDSZ-t, hogy a PSD-vel cinkosságban felvásárolják Erdélyt, mi meg eladjuk. Mi történt közben? Azt hiszem, Iohannis elnöknek válaszolnia kell ezekre a kérdésekre. Mikor hazudott? Akkor vagy most, amikor a parlamenti többség kialakításán gondolkodik?" – fogalmazott Grindeanu.

A PSD alelnöke hozzátette, az államfőnek kötelessége szem előtt tartani a vasárnapi választások eredményét, amelyek szerint a PSD nyert, ennélfogva őt illeti meg a jog, hogy elsőként nevesítsen miniszterelnök-jelöltet. „Onnan számolva lesz tíz nap, amely alatt eldől, hogy sikerül-e vagy sem többséget alakítani. Így tisztességes a játék, így felel meg az alkotmány előírásainak" – nyomatékosította.

(Nyitóképen: Sorin Grindeanu | Forrás: Facebook)








EZT OLVASTA MÁR?

X