Parlamenti választások: kiértékelte eredményeit az Udvarhelyszéki RMDSZ


-A A+

Kár, hogy a többi megyében nem sikerült úgy mozgósítani a magyarokat, mint Hargita megyében – hangzott el a parlamenti választások udvarhelyszéki eredményeinek hétfői kiértékelőjén, ahol a köszönetnyilvánítások mellett az összefogásnak tartalommal való feltöltése, illetve egy új szélsőséges politikai erőnek a felbukkanása volt a leggyakrabban visszatérő motívum.

Kiértékelte hétfőn, Székelyudvarhelyen a parlamenti választások udvarhelyszéki eredményeit az RMDSZ területi szervezete. A sajtóeseményen jelen volt Bíró Barna Botond széki elnök, illetve a szövetség színeiben parlamenti mandátumot nyerő udvarhelyszéki szenátor- és képviselőjelöltek.

A kiértékelőt Biró Barna Botond a számadatok ismertetésével kezdte, mint mondta Udvarhelyszéken 36,14 százalékos volt a vasárnapi szavazáson való részvételi arány. (A megyei átlag 37,3, az országos 31,84 százalék). Legjobban Farkaslaka község teljesített (49,58), a rangsorban Homoródszentmárton következik (49,23), és tucatnyi község teljesített 40 százalék fölött: Fenyéd, Homoródalmás, Korond, Nagygalambfalva, Felsőboldogfalva, Oroszhegy, Oklánd, Zetelaka, Székelyvarság, Székelyderzs, Kányád és Bögöz.

A köszönetnyilvánítások után a széki elnök az elszalasztott „történelmi lehetőségről” beszélt. „Nem tudtunk élni vele. Sajnos, nem sikerült üzenetünket megfelelően célba juttatni, nem tudtuk kellőképpen mozgósítani a magyar közösséget. Nem feltétlenül Udvarhelyszékre gondolok, bár nyilván itt is vannak még tartalékaink. Viszont ha a többi megyében is sikerült volna úgy mozgósítani a magyar embereket, mint Hargita megyében, akkor most legalább 8-9 százaléknyi súllyal lennénk a parlamentben” - fogalmazott Bíró Barna Botond.

A politikus a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) bejutását a parlamentbe történelmi mulasztásnak nevezte, utalva arra, hogy időben észre kellett volna venni a szélsőséges politikai alakulat előretörését. „Jelenlétük a parlamentben arra kényszerít minket, hogy továbbra is egyik kezünkkel védekezzünk, és a másikkal építkezzünk” - mondta a szövetség területi elnöke.

„Nem lesz könnyű négy év”

Bonyolult időszakon vagyunk túl – értékelt Antal Lóránt szenátor, utalva a járványhelyzetre, amely jóformán ellehetetlenítette a választási kampány hagyományos módon történő lebonyolítását. Ugyanakkor egy jelenségre is felhívta a figyelmet. „A szélsőséges nacionalizmus mindig jelen volt a román közéletben és politikai porondon. Az elmúlt időben gyakran kifogásolták, hogy a román veszéllyel riogattuk a magyarságot, viszont kötelességünk volt felhívni a figyelmet erre a létező jelenségre” - magyarázta a szenátor, kihangsúlyozva, hogy nem lesz könnyű négy évük a parlamentben.

„Az AUR képviselői már ma azt kinyilatkozták, hogy alkotmányt akarnak módosítani, és ezen keresztül kizárni az RMDSZ-t a parlamentből, mert szerintük Romániában véget kell vetni az etnikai alapú politizálásnak” – figyelmeztetett Antal, aki a továbbiakban megerősítette a kampányban elmondott célkitűzéseit: Udvarhelyszéken, Hargita megyében gázhálózatokat, villamoshálózatokat fejlesztenek, és megoldják a megye városainak a terelőútjaival kapcsolatos gondokat.

„Óriási felelősség hárul rám”

A Hargita megyei képviselőlista ötödik helyét elfoglaló EMSZ-jelölt, Zakariás Zoltán külön köszönet mondott az Erdélyi Magyar Szövetség vezetőségének, amiért bizalmat előlegeztek a számára. „Tudom, hogy ezzel óriási felelősség is hárul rám, tudom, egyik főszereplője kell legyek annak, hogy a magyar összefogásnak tartalommal való feltöltése megvalósuljon a következő négy év mindennapjaiban” - mondta az udvarhelyi politikus, megjegyezve, hogy mandátuma a szavazatok visszaosztásakor fog tisztázódni. „Előzetes becslések szerint ez jó eséllyel meglesz, és akkor Hargita megyének továbbra is öt magyar képviselője lesz” - fogalmazott Zakariás, a következő négy évre munkát és alázatot ígért.

„Bőven lesz kihívás a parlamentben”

Ladányi László Zsolt elmondta, hogy már az eredményváráskor elhangzott, az udvarhelyszéki csapat számára három dolog maradt a következő időszakban. „A munkát és alázatot már említették, az egyetértés volt részemről a harmadik. Úgy gondolom ez kell minket következetesen vezessen, mert csak akkor tudunk Bukarestben erős csapat lenni, ha mögöttünk van egy még erősebb csapat, és ez Udvarhelyszék egésze” - vélekedett a képviselői mandátumhoz jutó politikus, aki szerint a következő négy évben bőven lesz kihívás a parlamentben. „Remélem négy év múlva olyan eredményekről tudunk majd beszámolni, amit tulajdonképpen meg is ígértünk az elmúlt egy hónapban” - fogalmazott Ladányi.








EZT OLVASTA MÁR?

X