Kiszivárgott kormányalakítási tervek: Ciucă lenne a miniszterelnök, három tárcát kapna az RMDSZ


-A A+

Nicolae Ciucă jelenlegi ügyvivő miniszterelnököt javasolja majd teljes jogú kormányfőnek a Nemzeti Liberális Párt (PNL), amely a leendő jobbközép koalícióban nyolc minisztériumot tartana magának, ötöt ajánlana a Mentsétek meg Romániát Szövetség–Szabadság, Egység és Szolidaritás Pártjának (USR–PLUS) és hármat az RMDSZ-nek – szivárgott ki a PNL szűkkörű vezetőségi ülésén elhangzottakból.

A PNL vezetősége kedd délben ült össze tárgyalni a kormányalakítási menetrendről, és egy, a párt körül szerveződő parlamenti többség kialakításáról. Klaus Iohannis államfő már hétfő este jelezte, hogy egy jobbközép koalíciót képzel el, és a PNL által javasolt személynek fog kormányalakítási megbízást adni.

A központi választási iroda által legutóbb közzétett (96,4 százalékos feldolgozottságú) részeredmények szerint a választásokat a PSD nyerte 30,1 százalékkal, de szövetségesek híján nem tud parlamenti többséget kialakítani. A Iohannis által említett jobbközép kormányt a 25,6 százalékon álló PNL, a 15,2 százalékos USR–PLUS és a voksok 6,1 százalékát összesítő RMDSZ alakítaná. (Rajtuk kívül az új, nacionalista meglepetéspárt, a Románok Egyesüléséért Szövetség, az AUR került be a parlamentbe 8,8 százalékkal).

A kiszivárgott hírek szerint a liberálisok a hétfő este lemondott Ludovic Orban helyett ügyvezető miniszterelnöknek kinevezett Nicolae Ciucă védelmi minisztert javasolják majd teljes státusú kormányfőnek. A PNL magának – személy szerint Ludovic Orban pártelnöknek – tartaná meg a képviselőház elnöki tisztségét, a szenátusi házelnöki posztot pedig az USR–PLUS-nak ajánlaná fel.

Ugyanazok a hírforrások azt állítják, hogy a jelenlegi kormánypárt nyolc minisztérium vezetését tartaná meg, köztük a belügyi, az igazságügyi, a gazdasági, a pénzügyi, a szállításügyi, valamint a fejlesztési és európai alapok tárcáját, cserébe „lemondana” a tanügyi és az egészségügyi miniszteri tisztségekről. Az USR–PLUS-nak öt, az RMDSZ-nek három minisztérium vezetését ajánlaná fel a PNL.

(Nyitóképen: Ludovic Orban és pártja vezérkara a választások éjszakáján | Forrás: PNL Facebook-oldal)








EZT OLVASTA MÁR?

X