A PSD ragaszkodik a miniszterelnök-jelöltjéhez


-A A+

A Szociáldemokrata Párt (PSD) nem fog bizalmat szavazni más kormánynak, csak annak, amelynek élén Alexandru Rafila - a PSD kormányfőjelöltje - fog állni - jelentette ki kedd este Marcel Ciolacu szociáldemokrata pártelnök.

Ha az államelnök nem a PSD-t hívja meg elsőként a pártok közül konzultációra - amint ez az alkotmány szerint kijárna a választásokat megnyerő alakulatnak -, megeshet, hogy a szociáldemokraták nem is mennek el a Cotroceni-palotába - fejtette ki Ciolacu a TVR műsorában.

Leszögezte, a PNL-vel kizár mindenféle együttműködést; szerinte ezzel a románokat sértenék meg, akik épp megbüntették a liberálisokat a választáson. A PSD számára az egyetlen elfogadható kormány az, amelyet Alexandru Rafila vezet; ez lehet egy kisebbségi PSD-kormány vagy lehet egy nemzeti egységkormány. A PSD más kormánynak nem szavaz bizalmat - nyomatékosította Ciolacu.

Mint ismert, az alkotmány szerint a választások után az államfő az abszolút győzelmet szerző párttal konzultál a kormányalakításról. Ha egyik párt sem szerezte meg az abszolút győzelmet, akkor valamennyi parlamenti mandátumot nyert alakulattal tárgyal a miniszterelnök személyéről.

(Címlapképen Marcel Ciolacu | Fotó: Agepres)








EZT OLVASTA MÁR?

X