Hétfőn egyeztet a parlamentbe jutott pártokkal a kormányalakításról Iohannis


-A A+

Hétfőre hívta meg a parlamenti pártok küldöttségeit Klaus Iohannis elnök a Cotroceni-palotába, hogy konzultáljanak a miniszterelnök-jelöltről – közölte az Államelnöki Hivatal.

A vasárnapi parlamenti választásokon öt párt jutott be a törvényhozásba, rajtuk kívül a nem magyar nemzeti közösségek képviselői jutottak kedvezményesen mandátumhoz, és az ő frakciójukat is fogadja az elnök.

A konzultációkra a következő ütemterv szerint kerül sor:

  • 11.00: Szociáldemokrata Párt (PSD)
  • 12.00: Nemzeti Liberális Párt (PNL)
  • 13.00: Mentsétek meg Romániát Szövetség–Szabadság, Egység és Szolidaritás Pártja (USR–PLUS)
  • 14.00: Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR)
  • 15.00: Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ)
  • 16.00: a nemzeti kisebbségek parlamenti képviselőinek küldöttsége

Mint beszámoltunk róla, Iohannis hétfőn egyeztett már a PNL-vel a miniszterelnök-jelölt személyéről, és a jelenleg kisebbségben kormányzó párt bejelentette, hogy Florin Cîțu pénzügyminiszternek fog felhatalmazást kérni, de Iohannis hivatalosan még nem közölte, hogy kit bíz meg a kabinet összeállításával. Az elnök egy stabil, jobbközép parlamenti többésget és kormánykoalíciót szeretne, ennek érdekében csütörtök reggel hivatalában fogadta a PNL, az USR–PLUS és az RMDSZ elnökét, hogy arról tájékozódjon, az érintettek hajlandók lennének-e együttműködni egy háromoldalú koalíciós kormányban. A három párt vezetője abban maradt, hogy hivatalosan szombaton kezdik meg a koalíciós tárgyalásokat.

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök még szerda este azt nyilatkozta, hogy nincs kifogásuk Florin Cîțu miniszterelnök-jelölt személye ellen, ellenben Cătălin Drulă, az USR alelnöke ugyancsak szerdán azt mondta a Digi24 televízióban, hogy az ő kormányfőjelöltjük a pártszövetség társelnöke, a PLUS-t vezető Dacian Cioloș lesz. Elképzelhető, hogy szombat után megváltozik az álláspontjuk.

Az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD), amelyik megnyerte ugyan a vasárnapi választásokat, de koalíciós partner nélkül nem tud parlamenti többségre szert tenni, továbbra is azt állítja, hogy őt illeti meg a kormányalakítás lehetősége, és Alexandru Rafilát, a Román Mikrobiológiai Társaság elnökét fogja javasolni a tisztségre. Marcel Ciolacu pártelnök azt is kilátásba helyezte, hogy ha nem őket kéri fel Iohannis, el sem mennek a konzultációra az elnöki palotába.








EZT OLVASTA MÁR?

X