Antal Árpád: az AUR a mélyállam hivatalos álláspontját képviseli


-A A+

A szélsőséges Románok Egyesüléséért Szövetsége (AUR) parlamenti jelenlétét nem szabad minimalizálni, és folyamatosan figyelni kell arra, amit a párt képvisel, mert az a mélyállam egy részének hivatalos álláspontja is – fejtette ki Antal Árpád.

Sepsiszentgyörgy polgármestere csütörtöki sajtótájékoztatón felidézte, hogy az elmúlt napokban több olyan elemzés is készült, amelyek arra mutatnak rá, hogy az AUR párt „laboratóriumban” jött létre. Többen hangsúlyozták, hogy ezt a „laboratóriumot” nem Oroszországban kell keresni hanem Romániában. Antal Árpád szerint mások mellett Iulian Fota, a SRI akadémiájának vezetője, Dan Tăpălagă, a G4 Media elemzője és Alina Mungiu-Pippidi politikai elemző is azt sugallták, hogy az AUR a mélyállam egy részének kreációja.

„Ha igaz, amit ezek a sok információval rendelkező elemzők mondanak, akkor figyelemmel kell követni, hogy milyen véleménye lesz az AUR pártnak sorsdöntő kérdésekről, hiszen az gyakorlatilag a mélyállam egy részének hivatalos álláspontját jelenti” – fejtette ki Antal Árpád, aki emlékeztetett, hogy a mélyállam évek óta próbál beleszólni a politikába, manipulálja a politikai döntéseket, ami egyáltalán nincs rendben.

Romániában az lenne legfontosabb, hogy a politikai döntések visszakerüljenek a parlamentbe, hiszen a politikusokat le lehet váltani, míg a mélyállamot nem – mondta a polgármester. Hozzátette: ezek a háttérrendszerek abban voltak érdekeltek, hogy lerombolják a parlament hitelét, mert ezáltal a kevésbé átlátható intézmények tudtak politikai döntéseket befolyásolni. Antal szerint a politikusok is tettek azért, hogy a parlament bizalmi indexe 10 százalék körülre süllyedt.

A sepsiszentgyörgyi elöljáró felidézte, hogy ez a jelenség Traian Băsescu államfő regnálása alatt szabadult el. Sok mindent elárul szerinte a román társadalomról, hogy az országot tíz évig vezető volt államfő pártja, illetve két volt miniszterelnök – Victor Ponta és Călin Popescu Tăriceanu – pártja nem jutott be a parlamentbe. Antal Árpád szerint ennek oka az is, hogy a lakosság irreális elvárásokat fogalmaz meg a politikusokkal szemben, csodákat várnak el tőlük, így egyszer felemelik, majd földbe döngölik őket.








EZT OLVASTA MÁR?

X