Koronavírussal fertőződött meg Alexandru Rafila mikrobiológus, a PSD miniszterelnök-jelöltje


-A A+

Koronavírus-fertőzést mutattak ki Alexandru Rafila mikrobiológusnál, aki Romániát képviseli az Egészségügyi Világszervezetben (WHO), és akit a parlamenti választásokon győztes Szociáldemokrata Párt (PSD) javasolt a miniszterelnöki posztra.

A két napja karanténba vonult Rafila csütörtök este közölte, hogy pozitív lett a koronavírustesztje nem sokkal azután, hogy a PSD országos politikai tanácsa megválasztotta a párt miniszterelnök-jelöltjévé.

Marcel Ciolacu PSD-elnök pénteken megerősítette: továbbra is Rafila számára akar kormányalakítási megbízást kérni az államfőtől a hétfői kormányalakítási konzultáción, amelyen Rafila nem lehet jelen. Ciolacu Facebook-bejegyzésében élesen bírálta Klaus Iohannis elnököt, amiért „semmibe veszi" a választói akaratot, és „egy vesztes bandára" – a Nemzeti Liberális Párt (PNL), az USR–PLUS szövetség és az RMDSZ alkotta jobbközép koalícióra – bízza a kormányzást, amelynek a kormányprogramja „a hatalomért és tisztségekért folytatott marakodásban merül ki".

Ciolacu szerint Iohannis egy eleve működésképtelen koalíció, egy újabb „Demokratikus Konvenció" összetákolásánál bábáskodik, és úgy tesz, mintha nem látná az egészségügyi válság megoldására legkézenfekvőbb és legalkalmasabb megoldást, amelynek a neve Alexandru Rafila. (Demokratikus Konvenciónak hívták a belső vitáiról elhíresült, 1996–2000 között kormányon volt pártszövetséget.)

A koronavírus-járvány kezdete óta televíziós szereplései révén közismertté vált és a PSD által éppen ezért előtérbe tolt, a párt jelöltjeként parlamenti mandátumot is szerző Rafila az Antena 3 hírtelevíziónak azt mondta, hogy betartotta ugyan a maszkviselési előírásokat, de egy olyan kollégájától kapta el a fertőzést, akivel közösen étkeztek, gyerekeik pedig együtt játszanak.

A vasárnapi választásokat az ellenzéki PSD a voksok 29 százalékát megszerezve nyerte meg, de akkor sem tud többséget alkotni a parlamentben, ha szövetkezik a parlamentbe újonnan bekerült nacionalista párttal a – bármilyen koalíciótól elzárkózó – 9 százalékos Románok Egyesüléséért Szövetséggel (AUR). A PSD mégis elvárná, hogy a jobboldali államfő a PSD jelöltjét kérje fel egy kisebbségi szociáldemokrata vagy egy nemzeti egységkormány megalakítására.
EZT OLVASTA MÁR?

X